Tabla, „aurul” businessului tau

De tabla ai nevoie mai peste tot in casa. Pui pe acoperis, faci un burlan de scurgere, pui pe la gard, pe la cotete etc. Prezenta pe piata in fel de fel de forme si grosimi, tabla e printre cele mai folosite atunci cand te-ai pus pe facut reparatii capitale. Desi nu pare mare filosofie sa te „joci” cu o bucata de tabla si sa o indoi in toate formele posibile, utilizarea ei pentru producerea de obiecte utile intr-o gospodarie e destul de complicata. Cum poate v-ati gandit deja, tabla ajunge sa fie in forma pe care o vedeti prin magazinele care vand produse finite din tabla prin intermediul unor utilaje maricele numite masini pentru prelucrarea tablei.

Cei mai buni la care puteti gasi masini pentru prelucrarea tablei sunt masiniunelte.store.ro. Fie ca doriti masini pentru crestat tevi, pentru decupat, indoire, roluire, indreptat, roti englezesti, masini hidraulice, pentru decupare si stantare, fie ca v-ar fi foarte utile niste prese si ghilotine, masiniunelte.store.ro este pregatit oricand sa va livreze cele mai bune si mai performante masini pentru prelucrarea tablei pe care le-ati putea utiliza vreodata. Oferta deosebit de bine pusa la punct include si garantia celui mai bun pret, in sensul ca, atunci cand, in urma cautarilor aceluiasi produs in alte parti, produs tot de aceeasi firma, il puteti achizitiona la cel mai bun pret, pe siteul amintit, si veti primi produsul la acel pret.

Evolutia rapida a tehnologiei si noile tendinte i-au obligat pe specialistii din spatele siteului sa fie mereu la curent cu ce se intampla pe piata de utilaje de prelucrare a lemnului si a metalului. De aici si adaptarea in permanenta la nevoile clientilor si la exigentele impuse pentru ca, este stiut, profitul vine doar daca stii sa te faci placut si respectat. Nu mai pierdeti timpul si consultati chiar acum ofertele zilnice ale companiei. Veti fi surprinsi de cate utilaje utile veti descoperi pentru afacerea dvs.!

Limbi stranii care inca se mai vorbesc pe Terra

Rotokas. Vorbita in Papua Noua Guinee, Rotokas poate fi si ea considerata printre cele mai simple limbi din lume. Are si ea doar 12 sunete si 12 litere, fara variatii tonale. Nu exista nici sunete nazale-bine, pot sa le faca, insa nu o fac decat atunci cand mai fac haz de strainii care incearca sa vorbeasca Rotokas.

Khoisan. Cand vine vorba de limbi cu click-uri vorbite in Africa, avem doua familii la care ne referim: Bantu, care include Bantu, si Khoisan, care este printre cele mai vechi limbi de pe continent. Spre deosebire de Bantu, limbile Khoisan par sa dispara in timp, mai ales din cauza stilului de viata al vorbitorilor lor. Multi vorbitori sunt raspanditi prin zona centrala si de sud a Africii in zone greu accesibile-de exemplu,

San („Bushmen”) din desertul Kalahari-dialectele sunt si ele foarte variate asa ca este greu si sa spui exact ce inseamna limba respectiva, din ce este compusa… Problema e cand un dialect devine intr-atat de unic incat sa-l poti numi limba? De exemplu, limba Xiri are 90 de vorbitori, Korana are 6-10 vorbitori…

!Xóõ (Taa). Limba Taa este una dintre limbile Khoisan, e independenta, cu toate ca sunt dialecte si variatii de tonalitate foarte multe. Taa are mai multe sunete vorbite decat orice limba de pe pamant-sunt 164 de consoane din care 111 sunt click-uri, si asta doar intr-un dialect si folosesc tonalitati diferite, ceea ce determina si mai multe variatiuni ale sunetelor si click-urilor combinate pentru a spune ceva. Localnicii o numesc „Taa ?aan”-Taa inseamna fiinta umana iar „?aan” inseamna limba, asa ca structura inseamna „limba fiintelor umane”.

Manichiura perfecta cere o oja perfecta

Cu siguranta toate femeile si-ar dori sa aiba o manichiura perfecta care sa nu se strice niciodata, si ar mai vrea ca aceasta sa se modifice instant in functie de vestimentatie sau in functie de dorinte. Desigur ca acest lucru nu este posibil, decat poate, daca s-a inventat cumva bagheta magica, insa din cate stim nu este inventata, altfel am fi facut multe magii pana in momentul de fata.

Cand stai acasa si ai un program lejer, iti permiti sa mergi la doua-trei zile sa iti faci manichiura, slava cerului ca s-a inventat insa manichiura cu gel si trebuie astfel sa mergi mai rar, poate chiar la doua - trei saptamani. Insa oja semipermanenta este o inventie si mai buna, avand in vedere ca aceasta tine mai bine. Care sunt totusi culorile pe care trebuie sa le adoptam in functie de sezon sau ce manichiura se potriveste cu o anumita vestimentatie, nu ne pot spune decat stilistii, insa ar fi bine sa nu avem tot timpul incredere in ei. De ce? doua motive: adesea au gusturi exagerate, precum unghiile ascutite, facute in culoare roz bombon, care arata ca si unghiile de gaina numai ca sunt vopsite, iar in al doilea rand exista riscul ca stilistul sa dea gres in ceea ce priveste propriul tau gust. Asadar, cand mergi sa iti faci unghiile trebuie sa alegi din timp culoarea perfecta, iar daca nu esti decisa, o manichiura frantuzeasca va fi mereu la moda, ori o culoare deschisa pe unghii, neutra, va da mereu un aspect atragator si plin de viata, de romantism, curat si perfect.

Mai mult - manichiura simpla, in culori pastelate o poti asorta la mai multe genuri de tinute, atat sport cat si elegante,  iar astfel nu risti nici sa pici in ridicol datorita tendintelor “rebele” pe care unii le inteleg total gresit.

10 oameni foarte bogati care au renuntat la avere pentru o viata simpla

Magnatul texan care a murit intr-o camaruta. George Carroll s-a nascut pe la sfarsitul anilor 1880 si a trait in Louisiana, insa s-a mutat mai tarziu in Texas, unde tatal sau a avut niste companii de cherestea. In 1892, a fondat, alaturi de afacerea tatalui sau pe care o conducea foarte bine, o companie de petrol de foraj si a inceput sa castige foarte multi bani. Pentru a evita decaderea cetatenilor si orasului pe masura ce afacerile cu petrol mergeau tot mai bine. Carroll a donat foarte multi din banii sai bisericii baptiste si universitatii locale. Se spune ca a murit fara un ban in buzunar, pentru ca i-a donat pe toti, intr-o camaruta de cativa metri patrati, cu nimic altceva decat niste paine si un pahar de apa alaturi.
Un milionar si-a donat banii… si rinichiul. Zell Kravinsky stia ca nu era facut pentru o viata cu multi bani si un lux orbitor. Dupa ce castigase imens din investitii in imobiliare, Zell s-a decis sa-si mai micsoreze conturile din banci. Asa ca si-a donat banii si din pamantul pe care-l avea unor fundatii si oameni nevoiasi, totalizand nu mai putin de 45 de milioane dolari donati. Cand familia l-a luat la rost ca arunca cu banii, el a sustinut ca putea castiga si mai mult si ca oricum nu-i foloseau acei bani. La un moment dat, Kravinsky a mers si mai departe si a donat rinichiul sau unui strain, fapt care i-a consternat pe toti apropriatii, el atragand numeroase critici asupra sa. Chiar si sotia l-a amenintat ca-l paraseste, insa el a rugat-o sa-l ierte pentru ca a fost atat de generos. Cat despre sotul sau, el a ramas in continuare dispus sa doneze orice parte din corpul sau celor care aveau nevoie urgenta de ea…

Conditii pentru detasarea angajatilor in spatiul UE

Orice cetatean roman angajat cu forme legale in tara de origine are posibilitatea de a fi detasat in calitate de angajat intr-un stat membru al Uniunii Europene. Potrivit Codului Muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea pe o perioada data a locului de munca, din dispozitia angajatorului la un alt angajator. Perioada pe care se poate face o detasare este de maximum 12 luni, o perioada ce se poate insa prelungi din sase in sase luni daca exista motive obiective care impun aceasta.

Activitatea salariala intr-o tara membra a Uniunii Europene, alta decat tara de origine in care angajatul este salariat, se face numai prin formularul A1, pentru obtinerea caruia este necesara respectarea unor conditii. Obtinere formularului A1 se poate face fie de catre angajator, fie – mult mai operativ si beneficiind de profesionalism in abordarea problemei – de catre o echipa specializata in acest sens, asa cum este echipa de la http://www.xbt.ro. Dosarul pentru obtinerea formularului trebuie sa contina cateva documente specifice atat ale angajatorului cat si ale angajatului, dar si contractul de prestari servicii care se incheie cu noul angajator din tara in care angajatul va fi delegat. Insa, pentru ca detasarea sa poata avea loc si pentru a se putea obtine formularul A1, compania care face detasarea trebuie sa intruneasca o serie de conditii. O companie nu poate detasa mai mult de jumatate din numarul total al angajatilor sai.

Pe de alta parte, societatea trebuie sa fiinteze de minimum patru luni, sa aiba activitate si contracte in derulare, si in acelasi timp trebuie sa realizeze cel putin 25% din cifra sa de afaceri pe teritorul Romaniei. Dosarul de documente in vederea obtinerii formularului A1 trebuie sa contina si un certificat fiscal din care sa reiasa ca firma nu are datorii catre bugetul de stat si sa faca dovada ca face platile pentru asigurarile sociale. Existenta datoriilor catre stat atrag respingerea dosarului pentru obtinerea formularului A1. De asemenea, o conditie pentru obtinerea formarului A1 este ca activitatea pe care o va desfasura salariatul in statul UE in care va fi detasat trebuie sa fie in concordanta cu codul CAEN al companiei pentru care este angajat in tara.

Modalitati uimitoare de pastrare a prospetimii alimentelor

Radiatia. Radiatia nu este o noutate in procesul gatirii. Pana la urma, cuptorul cu microunde (care functioneaza prin bombardarea mancarii cu radiatie electromagnetica) nu este atat de rau. Insa cand vine vorba de conservarea alimentelor si radiatii, lucrurile iau o intorsatura periculoasa, fiind asociate cu adaposturi anti-bombardament nuclear si chiar moarte. Da, este vorba de moarte, dar nu cea a oamenilor, ci moartea bacteriilor din mancare. Radierea mancarii este o metoda prin care produsele sunt expuse la radiatie ionizata (raze X, de exemplu) pentru a omori toti microbii si germenii. Acest proces poate incetini si chiar opri stricarea mancarii, datorata bacteriilor puse pe „treaba”.
Procesare cu ajutorul presiunii inalte. Daca v-ati intrebat vreodata cum de foarte multe produse nu au aditivi, dar reusesc sa reziste in timp chiar mai mult decat cele care au, raspunsul e acesta: pascalizarea sau procesarea cu ajutorul presiunii inalte. Mancarea e supusa unei presiuni uriase de 50.000 de kilograme pe centimetru patrat timp de 50 de minute. Astfel, microbii devin inactivi iar mancarea rezista de pana la 10 ori mai mult decat cea plina de aditivi. Mai mult, pascalizarea poate imbunatati calitatea mancarurilor: studiile au demonstrat ca poate creste nivelul de antioxidanti din fructe. Desi suna a SF, principiul de functionare a pascalizarii a fost inventat in secolul al XVII-lea de omul de stiinta francez Blaise Pascal.
Ingroparea. Ne este putin cam greu sa asociem ingroparea cu bucataria. De obicei, ne ingropam mortii, cadavrele se descompun si ramane scheletul. Dar s-a constatat ca exista si un revers al medaliei, ingroparea fiind o metoda eficienta de conservare. Cand ingropam mancarea o ferim automat de foarte multi agenti care-i pot provoca stricarea, cum ar fi oxigenul si lumina. Solul trebuie sa fie uscat, sarat si chiar inghetat, iar mancarea trebuie sa stea in vase speciale de plastic pentru a nu fi mancata… de viermi. De exemplu, mancarea coreeana Kimchi este preparata prin ingroparea de cuve pline cu legume asortate timp de luni intregi.

Ce cauzeaza Alzheimer-ul?

Desi este o boala despre care oamenii de stiinta nu inteleg inca pe deplin de unde vine si ce anume o declanseaza, un lucru este cert: anume ca Alzheimer-ul se datoreaza unei serii intregi de mecanisme care au loc in creier de-a lungul unei perioade lungi de timp. Poate fi vorba despre influenta unor factori genetici, poate fi vorba despre factori de mediu sau poate fi vorba despre modul de viata al celor care ajung ca la un moment dat in viata sa fie diagnosticati cu Alzheimer, sau pot fi toate cele trei cauze la un loc.

Varsta si Alzheimer-ul
Unul dintre misterele pe care cercetatorii care se ocupa de studierea acestei maladii incearca sa le desluseasca este de ce anume Alzeheimer-ul apare cu precadere la batrani. In acest sens, cercetarile legate de transformarile pe care creierul le sufera odata cu trecerea timpului aduc ceva lumina in subiect. De pilda, oamenii de stiinta cerceteaza modul in care schimbarile la nivelul creierului, legate de varsta, pot afecta neuronii si pot contribui la aparitia maladiei Alzheimer. Aceste schimbari cauzate de inaintarea in varsta inseamna atrofierea unor anumite parti ale creierului, inflamarea, producerea de molecule instabile (radicali liberi) si disfunctii mitocondriale (celulele nu mai produc necesarul de energie). Pentru a sprijini organismul in lupta cu degradarea cerebrala indusa de inaintarea in varsta, Neuro Optimizer de la cufarulnaturii.ro  asigura o mai buna functionare a creierului, sustinand metabolismul cerebral. In plus, el asigura protectie antioxidanta impotriva distrugerilor neuronilor cauzate de radicalii liberi, imbunatateste functiile creierului intr-o serie intreaga de boli si afectiuni (Alzheimer-ul fiind una dintre ele), stimuleaza memoria, capacitatea de concentrare, reduce anxietatea si stresul, echilibreaza starea emotionala si comportamentul social, iar in cazul unor interventii chirurgicale, leziuni etc, accelereaza refacerea neurologica, dar si vindecarea.

Genetica

Alzheimer-ul cu debut precoce este o forma rara a bolii si apare de obicei la persoane cu varste intre 30 si 60 de ani. Forma este atat de rara incat sub 5% din persoanele diagnosticate cu Alzheimer au un debut precoce. Majoritatea acestor cazuri sunt transmise genetic.
Cele mai multe cazuri de Alzheimer sunt cele cu debut tarziu, care se instaleaza dupa varsta de 60 de ani. Multe studii au legat existenta genei apolipoproteinei E (APOE) de aparitia Alzheimer-ului cu debut tarziu, insa se considera ca exista si alte gene care contribuie la aparitia Alzheimer-ului cu debut tarziu, iar in acest moment se fac studii pentru a se  descoperi care sunt genele care maresc riscul de a dezvolta aceasta maladie.

Factorii de mediu

Cu toate acestea, exista si indicii clare ca dincolo de genetica exista si o serie de factori de mediu cu rol in dezvoltarea Alzheimer-ului. In acest sens, se acorda o importanta deosebita declinului cognitiv in asociere cu boli de inima, infarct, tensiune mare, diabet sau obezitate. In prezent se incearca sa se afle daca reducerea factorilor de risc in aceste afectiuni are relevanta si in lupta impotriva Alzheimer-ului. Pe de alta parte, e bine ca oricine, si mai ales la orice varsta, sa constientizeze ca dieta sanatoasa, activitatea fizica, implicarea in viata sociala, si activitatile care stimuleaza mintea pot ajuta foarte mult la mentinerea sanatatii, atat fizice cat si psihice, odata cu inaintarea in varsta.

Ce nu ai stiut niciodata despre epilepsie

1. Crizele epileptice au un inceput, un mijloc si un final. Inceputul, aura, consta in semnale care anunta inceputul crizei ca de exemplu mirosuri, suntete, gusturi, luminozitate puternica deasupra capului, senzatii de deja-vu. „Mijlocul” este criza in sine iar finalul este denumit faza postictala-atunci creierul se reface, isi revine, dupa criza, fiind insotit de dezorientare si pierdere a memoriei.
2. Tratamentul corespunzator pentru epilepsie nu este ce ati vazut la TV, cand oamenii apasau pe corpul epilepticului si-l mentineau la podea, oprindu-i convulsiile. Iata ce ar trebui sa faceti daca asistati la o criza epileptica in desfasurare: fiti atenti cat dureaza criza, indepartati orice obiect de care persoana s-ar putea lovi, nu ii puneti nimic in gura. Daca episodul epileptic dureaza mai mult de cinci minute chemati imediat ambulanta.
3. Diazepamul este cel mai des folosit medicament pentru tratarea crizelor epileptice. De obicei se prezinta ca un gel intr-un aplicator de plastic, care, din nefericire pentru pacient, trebuie introdus rectal.
4. Epilepsia nu este o tulburare pe viata. Doar 25% dintre cei care au crize epileptice nu reusesc sa si le controleze efectiv si sa poata duce o viata normala. Cei care au crize epileptice toata viata, la perioade controlate de timp, au cel mai mult de suferit de pe urma lor-uneori nu le poti „detecta” si te trezesti intr-o sedinta, de exemplu, ca o criza isi face de cap fara sa poti face nimic, spre disperarea colegilor.