Te angajezi? Iata ce ar trebui sa stii

Un job stabil este greu de gasit in contextul actual al unei crize pronuntate care a afectat si piata locurilor de munca. De aceea, cand suntem sunati si anuntati ca am trecut de toate etapele interviului de angajare, de cele mai multe ori uitam sa luam in calcul si drepturile pe care le avem garantate de lege. Din aceasta cauza inainte de a merge sa semnam contractul de munca, mult mai indicat ar fi sa ne documentam asupra acestui lucru pentru a putea semna un contract de munca in avantajul nostru si care ar putea fi combatatut prin intermediul legii, in cazul in care intervin modificari aduse de angajator fara stirea angajatului.

In cazul in care nu detineti cunostinte privitoare la dreptul muncii si nici nu stiti unde sa va adresati, indicat ar fi sa mergeti spre un cabinet de avocatura si sa discutati cu un avocat bun Timisoara, acesta fiind persoana cea mai avizata sa va sfatuiasca ce sa acceptati si ce nu intr-un contract de munca. Daca nu dispuneti de timpul necesar deplasarii spre un cabinet de avocatura, puteti incerca sa va informati de pe internet.

Platforma online www.avocatul-meu.ro va sta la dispozitie cu toate detaliile legate de avocati specializati in diverse domenii. In mare, un contract de munca din prisma angajatului, ar trebui sa curpinda dreptul la concediul anual platit, dreptul de a accepta sau nu orele suplimentare, dreptul la ore libere in cazul in care s-au inregistrat ore suplimentare, dreptul de a beneficia de concediu fara plata in cazul in care angajatul necesita sa-si rezolve anumite probleme personale.

Atunci cand intre angajat si angajator apar neintelegeri privind nerespectarea prevederilor din contractul de munca, iar angajatul considera ca i se incalca drepturile, acesta poate apela la o persoana specializata in a rezolva astfel de probleme, aceasta regasindu-se in persoana unui avocat litigii dreptul muncii Timisoara.

Justin Capră – O legendă vie!

Virgilius Justin Capră s-a născut pe 22 februarie 1933 la Măgureni. Este inginer și unul dintre cei mai cunoscuți inventatori români,dar înainte de toate acestea este un om serios, cu un suflet mare. Ne-a primit cu brațele deschise în locuința sa din Filipeștii de Pădure , un loc liniștit, înconjurat de dealuri, departe de zarva orașelor , unde a ales să-și continue activitatea.

A realizat peste 72 de prototipuri de autoturisme cu consum foarte mic (2 litri de benzină pentru un drum între București și Iași cu viteza medie de 70 km/h), șapte aparate de zbor neconvenționale pe care le-a testat personal și 15 motoare neconvenționale. Cum explicați înclinația dumneavoastră spre tehnică? Puneți asta pe seama cunoștințelor acumulate în școală sau ați avut încă din copilărie o pasiune pentru proiectare? Când e vorba de hobby-uri școala e chiar o frână. De fapt școala iți dă informația și Dumnezeu iți dă mintea. Si dacă ești un hobbyst și vrei să faci ceva școala chiar te limitează pentru că te obligă să faci o meserie, să înveți ceva. Școala nu te învață să înveți. Însă am avut nevoie să fac niște calcule pentru ce aveam eu de făcut și sigur că mi-a ajutat matematica pe care am făcut-o în învățământul superior, dar mi-am dat seama că se putea face și fără, oricum eu zic că m-a ajutat dar în mare.

Mă gândesc acum la Eddison care nu a avut carte și care dacă ar fi avut nu mai era acum inventator. Învațătoarea i-a spus ca nu e bun decât de păzit porcii, el nu a făcut studii superioare, nici măcar liceul.

Sursa: http://pavaza.ro/justin-capra-o-legenda-vie/

Biologia sexului si secretele unei sexualitati incendiare

Sexul reduce riscul de cancer la prostata. Asta e o veste imbucuratoare pentru barbati. Sexul facut la vremea lui si cu masura e numai bun pentru prevenirea bolilor de prostata. Cancerul la prostata afecteaza barbatii de peste 45 de ani, in special cei peste 70 de ani. Intr-o cercetare care a durat opt ani, 30.000 de barbati au fost monitorizati si s-a constatat ca atunci cand au avut cel putin 21 de orgasme pe luna au scazut riscul de cancer de prostata cu 30% fata de cei care au eliminat „depozitele” de sperma de doar patru sau cinci luni intr-o luna. 1.500 de participanti au facut cancer de prostata in opt ani.

Oamenii de stiinta inca nu stiu sigur de ce ejacularile frecvente au efect asupra cancerului de prostata. Un raspuns e ca ejacularea curata canalul seminal si mai detensioneaza zona prostatei, raspunzatoare de „impinsul” lichidului seminal in afara corpului barbatului in timpul orgasmului. Ejacularea curata toate lichidele si tesutul mort care ramane pe canal si care se poate infecta si inflama. Genetica sexuala. Daca ne inchipuim Epoca de Piatra ca un haos general unde barbatii o faceau cu femeile pe unde puteau, cand le venea, in ce pozitii li se parea mai fascinant sa priveasca organul celuilalt, ne inselam amarnic. Similaritatile genetice dintre stramosii nostri si stramosii africanilor ne dau o idee despre cum a migrat rasa umana pe continente.

Teoria clasica spune ca toti oamenii moderni au pornit din Africa, s-au mutat spre est, apoi spre nord, in Euroasia. Dar conform genomului Neandertal publicat in 2010, evolutia e mai complicata decat pare. Oamenii moderni s-au intors in Africa, cu niste particularitati genetice din Neandertal si care au inlocuit genele native. Astazi, doar 4% dintre genele noastre mai sunt din Neandertal.

Cum alegem un bec cu led in functie de culori

Chiar daca ne-am invatat foarte mult cu lumina alba sau cel mult galbuie si transparenta, atunci cand vorbim despre becuri cu led sau despre banda led trebuie sa stim ca avem la dispozitie mai multe variante, iar acestea sunt alese in functie de restul nuantelor. De exemplu in cazul in care aveti pereti vopsiti in alb si culori pastelate, culoarea alb cald este cea mai buna alegere.

In schimb daca peretii sunt zugraviti in culori inchise sau mobilierul este de culoare inchisa, ar fi mai potrivita culoarea alb rece. Iata cateva sugestii in functie de culorile de pardoseala si pereti: covor culori inchise / pereti albi - alb cald, covor culori inchise / pereti culori inchise- alb cald, covor culori deschise / pereti culori inchise - alb neutru/rece, pardoseala lemn/ pereti albi - alb cald, pardoseala lemn/ pereti culori inchise - alb natural/rece, gresie culori deschise / pereti culori inchise - alb neutru/rece, gresie culori deschise / pereti albi - warm white, gresie culori inchise / pereti albi - alb neutru/rece, gresie culori inchise / pereti culori inchise - alb neutru/rece, baie - alb neutru/rece. In momentul cand va trebui sa alegeti becul cu LED potrivit, va trebui sa alegeti si temperatura de culoare - alb cald, alb natural sau alb rece. Lumina alb cald corespunde temperaturilor scazute (2700- 3200K) in timp ce lumina alb rece corespunde temperaturilor inalte (peste 6000K). LED-urile de mare putere pot fi folosite acum in fabricarea spoturilor.

Datorita dimensiunilor reduse ale corpului de iluminat folosirea becurilor economice a fost imposibila. De aceea aceste becuri pentru Spoturi LED vor inlocui complet vechile becuri cu halogen datorita eficientei de peste 7 ori mai mare. Posibilitatea de a folosi variatoare de intensitate face si din aceasta categorie o noua arma a arhitectilor pentru locuinta perfecta insa pana acolo trebuie sa depunem un efort destul de mare.

Dopamina, factor decisiv pentru o creativitate debordanta

Bolnavii de Parkinson care iau medicamente bazate pe dopamina devin foarte creativi. Asta a observat neurologul Rivka Inzelberg: pacientii sai scriau mai multe romane decat o faceau oamenii sanatosi. Ba chiar scriau poezii si pictau extraordinar de frumos, totul de la dopamina sintetica. Intr-un studiu din iulie 2014, Inzelberg a recunoscut ca aceasta asa-numita creativitate a pacientilor cu Parkinson este o combinatie dintre originalitate, flexibilitate si inclinatia spre a combina romane cu idei practice, datorata tendintelor obsesive.

Pentru ca medicatia putea duce la pierderea controlului asupra impulsurilor, s-a dorit studierea unei relatii, daca exista, dintre creativitate si impulsivitate si compulsivitate. Cazurile semnalate nu sunt unice. O femei de 41 de ani diagnostica cu Parkinson, care lua dopamina sintetica a dezvoltat o dependenta devastatoare de pictura. Locuinta sa a devenit un loc de pelerinaj pentru artisti, iar femeia a inceput sa cumpere in disperare fel de fel de materiale pentru pictat. Cum marturisea pacienta, a inceput sa picteze de dimineata pana noaptea, si de noapte pana dimineata, fara oprire, apoi a pictat in toata casa, toti peretii, pana si masina de spalat, familia nu o mai suporta, asa ca a internat-o. Acum dependenta ei de pictura s-a domolit si isi ia medicamente care o ajuta sa se stapaneasca. Inzelberg a testat pacientii cu Parkinson pentru a vedea daca sunt creativi si daca poate lega creativitatea de tulburarile de control al impulsurilor. Un test a constat in mentionarea unor cuvinte diferite care incep cu aceeasi litera si din categorii diferite, altul a impus numirea unui al patrulea cuvant dupa ce au fost primite trei, iar altele au constat in interpretarea unor metafore sau a unor imagini abstracte. Neurologul nu a gasit nicio relatie intre cele doua fenomene. Cu toate astea, bolnavii de Parkinson s-au descurcat mai bine la teste decat oamenii sanatosi in termeni legati de creativitate verbala si vizuala, gandire divergenta si combinationala. Cu cat doza de dopamina era mai mare, cu atat bolnavii erau mai creativi. Totusi, o explicatie a unui posibil link ar fi comportamentul „in cautarea noutatii”, insa nu s-a putut dovedi pana acum ca acea creativitate obsesiva sau productivitate marita din cauza medicamentelor e chiar o forma a creativitatii pure.

Tot creativitatea poate rezulta si ca urmare a „inhibitiei latente”, un mecanism care poate determina o creativitate sporita-se observa mai ales in cazul administrarii de medicamente antipsihotice bolnavilor mintal. Vincent van Gogh era psihotic, Ernest Hemningway si Virginia Woolf aveau tulburari de comportament care azi se trateaza cu medicamente care blocheaza dopamina. Nu se recomanda totusi administrarea de medicamente cu dopamina sintetica si imbolnavirea de Parkinson numai pentru a deveni creativ. Stimularea cu dopania se recomanda si mamelor care au nascut de curand si care vor sa opreasca lactatia, dar si pacientilor care sufera de Sindromul Piciorului Nelinistit.