Date si informatii interesante din istoria photoshopului

Au trecut mai bine de 26 ani de cand prelucrarea fotografiilor a devenit din ce in ce mai usoara cu ajutorul unui software complex numit Photoshop. Photoshop nu este altceva decat un program cu o interfata intuitiva, destul de detaliata, pentru editarea imaginilor digitale, detinut in prezent de compania Adobe Systems. Despre istoria photoshopului se pot spune o multime de lucruri, insa ne vom rezuma aici la cele mai importante. Totul a inceput cu o pasiune nebuna pentru Star Wars. John Knoll era un supraveghetor la o casa de efecte vizuale de la George Lucas, Industrial Light and Magic pe numele ei si ii placea foarte mult o anumita aplicatie care rula pe Mac si care edita fotografii cu o precizie uimitoare. La aplicatia respectiva lucra p atunci Thomas, fratele academic, asa ca John le-a aratat „minunea” si celor de la Light and Magic.

Softwareul modern putea sa faca tot ce faceau masinile lor Pixar, insa fara costuri asa de mari. Prima utilizare a Photosop a fost pentru obtinerea efectelor speciale din The Abyss, aparut sub semnatura celebrului James Cameron. Fratii Knoll s-au decis sa lanseze acest program pe piata, John l-a numit Display, insa impreuna cu fratele sau a ajuns la concluzia ca un nume mai comercial era Photoshop. Insa pana a ajunge sa poarte numele de Photoshop, softwareul de editare foto s-a numit ImagePro si nu era asa de complex. Programul a fost cumparat de Adobe, o companie din Silicon Valley, nu prea mare la acea vreme, pentru ca mai apoi sa fie lansat pe piata pe 19 februarie 1990, fiind destinat utilizatorilor care aveau Mac-uri. Ceea ce aducea deosebit Photoshop era retusarea fotografiilor rapida si ieftina-inainte costa mai bine de 300 de dolari ora sa retusezi o poza. Pe masura ce dezvoltarea programului a continuat, Photoshop s-a transformat in cel mai util si mai apreciat software pentru prelucrarea fotografiilor digitale.

De la versiunea 2.0 deja vorbim de decupajul in jurul obiectelor, din 1992 deja avea suport pentru Windows si pentru 16biti, in vreme ce versiunea 5.0 a adus in bara de instrumente si Magnetic Lasso, o functie care permite selectarea „manuala” a anumit obiecte din fotografie. Pana la finele deceniului Photoshop a fost vandut in peste 3 milioane de copii, fiind utilizat de mai toti fotografii profesionisti din toate industriile. Detalii din istoria photoshopului si despre toate versiunile aparute de-a lungul timpului puteti citi pe forumdefotografie.com/, acolo unde veti descoperi si tutoriale si discutii interesante despre cel mai popular software de prelucrare foto.

Fun

We Are Young..............