Cand e sa cumparam o casa, cu siguranta cei mai multi dintre noi prefera ceva „la rosu”, eventual la „gri” si mai putin „la cheie”. Casele „la rosu” sunt cu pana la 30% mai ieftine, insa nu au finisajele exterioare si interioare, exteriorul acoperisului, adica o tigla sau o tabla. Sunt incluse in constructii case la rosu fundatia, peretii, structura acoperisului, dar nu exista cabluri electrice, tevi de apa, de gaze, radorduri.
Constructiile la rosu au in pretul final si costurile cu materialele si manopera, ridicarea lor putandu-se face imediat ce ati achizitionat terenul si aveti si autorizatia de construire si proiectul casei. Aici trebuie sa fiti atenti la suprafete. Mai ales la constructii case la rosu exista doua tipuri de suprafete, construita, adica tot ce e in exteriorul casei, plus grosimea peretilor, si utila, adica tot ce e in interior ca suprafata, fara grosimile peretilor si spaatiile nefolosibile. Avantajul caselor la rosu este ca pot fi facute cu o firma particulara, pot fi negociate preturile pe fiecare material, se poate obtine un pret mai mic la manopera. Daca e sa ne gandim la o casa la rosu in regie proprie, din caramida si beton, atunci manopera va fi 30% din pretul total al constructiei. De asemenea, echipa care a inceput o lucrare constructii case la rosu nu e neaparat sa o si termine-daca proprietarul nu e multumit de calitate lucrarilor poate angaja o alta echipa care va continua lucrarea.
Totusi, nu prea exista garantia pretului final, pentru ca mai pot aparea cheltuieli in plus, contractul si garantia iarasi e o problema daca se lucreaza cu particulari. Casele la rosu in regie proprie sunt scutite de TVA si impozite, insa costurile legate de constructie nu vor fi prea mici, ele situandu-se undeva la 500 de euro de metru patrat, cu finisaje, instalatii, manopera, materiale de calitate.