Peste tot auzim ca trebuie sa facem cat mai mult sport, sa ne mentinem in forma si sa fim mereu echilibrati din punct de vedere fizic si psihic. Practicarea unui sport este obligatorie la orice varsta, mai ales pentru ca inima si creierul sunt supuse zilnic unui bombardament imens din partea factorilor externi daunatori. Relaxant, ieftin de practicat, fara efecte adverse pentru cei sanatosi, sportul este un panaceu care poate sa ne faca sa ne simtim mai bine, sa ne redea increderea in noi si in fortele noastre. Totusi, pentru ca prea mult intotdeauna duce la aparitia unor complicatii si lucruri rele in viata noastra, si in cazul sportului nu trebuie sa exageream.
Studii recente au dovedit ca prea mult sport poate duce la aparitia septicemiei, o boala care nu ne da nicio sansa reala de recuperare pentru ca ataca sangele, lichidul vital care circula prin tot corpul. Ideal este sa nu depasim 150 de minute de sport pe saptamana, insa sunt multi indivizi care nu stiu de gluma si nici nu le e teama de nimic si duc sportul la extrem. Participarea la maraton, triatlon si mersul la sala de fitness si petrecutul de zeci de ore tot tragand de fiare poate sa predispuna la septicemie, care duce la moarte subita deosebit de repede. Si pana la urma cat e „foarte mult sport”?
Cercetorii ne spun ca daca se depasesc patru ore de sport pe zi riscam sa ne imbolnavim grav sau chiar sa murim. Septicemia este produsa de celule ale sistemului imun care invadeaza sangele si duc la inflamatii in tot corpul. Vasele de sange se distrug singure, se subtiaza, apar cheaguri care se pot duce la diferite organe intreurpandu-le buna functionare. Odata cu sangele infectat ajung la organe vitale si bacterii care reusesc sa treaca de scutul lor de protectie si sa provoace boli grave sau chiar decesul.
Cei care pot sa faca septicemie sunt cei trecuti de varsta a treia, copilasii foarte mici sau cei cu boli cronice in faza terminala, SIDA. Bacteriile daunatoare din intestine patrund in sange mai rapid daca se face efort fizic foarte mare, declansand infectii si inflamatii. Pe langa toate acestea, sportivii care participa mereu la competitii pot sa dezvolte mai usor boli coronariene grave.