Ce este turbosuflanta si ce defectiuni pot aparea pe parcursul folosirii autovehiculelor?

Daca sunteti pasionat de masini sau ati avut curiozitatea sa va uitati sub capota mai multor modele ati observat prezenta unei piese foarte importante in functionarea autovehiculului, turbosuflanta sau turbina. Turbina este caracteristica motoarelor supraalimentate care consuma mai putin carburant si asigura viteze de deplasare mai mari, puterea motorului creste cu mai bine de 40%. Alaturi de aceste aspecte mai amintim reducerea poluarii si performantele foarte bune pe orice tip de teren ale acestui tip de masini dotate cu motoare supraalimentate cu turbina.

Ca orice piesa a masinii si turbosuflanta se poate defecta, poate mai des decat alte piese la fel de importante. Pot aparea scurgeri de ulei la racordurile intre turbina si tubulatura care exista pana in interculer, filtrele de aer se mai infunda si turbina nu mai poate aspira suficient aer, nivelul din baie al uleiului devine prea mare si scurgerea prin turbosuflanta este restrictionata. Se mai poate intampla si ca anumite corpuri straine sa intre in zona filtrului de aer de la turbina, se poate infunda legatura dintre galeria de aspiratie si pompa de injectie, apar depuneri de calamine. Fiabilitatea si eficienta turbosuflantei depind de modul in care se realizeaza interventiile asupra sistemelor care depind de ea si asupra sa, de respectarea intervalelor de service si de calitatea uleiului. Intretinerea turbosuflantei se poate restrange la filtrarea aerului si la monitorizarea calitatii uleiului folosit. Ea poate fi completata si de accelerarea motorului dupa ce presiunea uleiului a fost stabilizata, la pornirea masinii, de oprirea motorului doar dupa ce a scazut turatia la relanti.

Nu trebuie sa uitam nici de evitarea perioadelor lungi de repaos ale motorului, un detaliu care ne poate salva turbosuflanta. Rotatia prelungita a turbosuflantei fara lubrifiere si depunerile de calamina, uzura prematura a segmentilor de etansare, toate acestea pot contribui si ele la deteriorarea in timp a acestei piese importante a masinilor moderne. De retinut ca putem intalni turbosuflante si la masini mai mici, camioane, utilaje de constructii, masini agricole si in sectorul maritim, la echipamentele industriale.