Pe moarte…

Am văzut August Rush(super filmu!). Aflat pe patul de moarte, tatăl îi spune fiicei sale că fiul ei, de care acum 11 ani îi zisese că e mort, traieşte! De ce? Habar nu am. Poate nu vroia să ajungă în iad, sau poate că nemaiavând nimic de pierdut(ce-i mai păsa lui după ce murea dacă ea îl urăşte?) s-a gândit să-i spună adevărul.
Se spune că oamenilor le e frică de moarte. Aşa o fi, dar eu cred că le e mult mai frică să trăiască, altfel nu-mi explic de ce se lasă călcaţi în picioare când ştiu prea bine că nu merită aşa ceva, de ce işi refuză atâtea când işi ştiu adevărata valoare, de ce ezită să faca lucruri simple, de ce au instinct de turmă şi de ce le pasă atât de mult de părerea celorlalţi încât poartă mereu măşti. E obositor!
Moartea e un lucru sigur, nimeni nu scapă de ea, însă oamenii cred ca moartea îi va aştepta până işi vor face curaj să trăiască. De asta amână mereu, de asta lasă pe mâine ce pot să faca azi, de asta niciodata nu fac ceea ce simt acum ci “mâine” pentru că mâine soarele va da experienţei o altă culoare… Evident! că nu…
Într’un final, lucrul de care işi ziceau că le e cel mai frică îi salveză. Aflând ca or să moară, incep să trăiască. Lasă afacerile sau slujba prost plătită şi pleacă să vadă mările şi ţările de care au auzit prin poveşti şi la televizor. Îşi mărturisesc dragostea ascunsă ani de zile, işi iartă prieteni şi rude cu care promiseseră să nu mai vorbească niciodată, încep să descopere micile bucurii ale vieţii: privirea unui răsărit de soare, ascultarea unui mic greier, savurarea unui măr, dormitul în aer liber, incep să preţuiască fiecare picătură de apă. Acum realizează că nimic din ce îi înconjoară nu le aparţine, dar cu toate astea totul e al lor!
Întrebarea e de ce au nevoie oamenii să fie împinşi din spate pentru a trăi? Pentru a realiza care sunt lucrurile care conteză cu adevărat în viaţă? De ce au nevoie să afle că sunt pe moarte pentru a-şi învinge frica de a trăi? De ce abia când e prea târziu încep să deschidă ochii?