Stiri vs informatie: ce alegem sa consumam?!

Termenul de “informatie” este unul din cuvintele cel mai des folosite, de foarte multe ori chiar in mod abuziv. Diferite discipline stiintifice acorda diferite intelesuri acestui termen, sau ii asociaza omonime incoerente. Dar in ciuda pluralitatii abordarilor, nu am gasit inca un studiu stiintific care sa fie orientat pe definitia clasica, chiar daca in multe studii apar referiri la aspecte practice de dezvoltare a sistemelor informationale. De multe ori insa atunci cand ne gandim la informatie ne gandim si la stiri, sau chiar si invers, deoarece primim informatia ca atare, insa si ca noutate.

Astfel se intampla si cu stiri locale din Alba, stiri care de multe ori pot fi percepute asemeni unor informatii de calitate insa de alte ori pot fi simple mediatizari ale unor evenimente lipsite de sens. revenind totusi la intrebarea din titlu: ce putem alege?! Stirile sau informatia? Iar raspunsul va fi unul cat se poate de subiectiv. Asta pentru ca unii percep ca si stire orice tip de informatie mai ales cele cu pseudonimul “stire” de ultima ora, vedeta X s-a bronzat cu dungi”. Ei bine, oamenii sunt amatori de senzatie si de “stiri” ieftine, avand in vedere ca este mult mai simplu pentru intelect sa absoarba informatii usoare decat sa isi consume energia si rationamentul cu informatii greu de asimilat. Cu siguranta atunci cand vorbim despre stiri trebuie sa avem in vedere si evenimente de importanta nationala mai ales in cadrul unor stiri locale din Alba.

Stirile mai inseamna insa si informatii despre evenimente culturale, despre activitati ce au loc la nivel national sau local, despre decizii ale liderilor politici sau despre statusul unor persoane mai mult sau mai putin importante in cadrul societatii. Dar pe de alta parte informatia inseamna orice, indiferent la ce nivel am lua-o sau din ce punct de vedere am privi-o, informatia este totusi puterea cel putin intr-o societate in care media inseamna totul.