Modalitati de inducere a travaliului


In termeni medicali, inducerea travaliului inseamna stimularea contractiilor specifice nasterii de dinainte ca acestea sa apara automat. Practic, inducerea travaliului depinde foarte mult de starea cervixului la momentul cand doriti sa induceti travaliul. Este importanta starea cervixului deoarece in cazul in care acesta nu se dilata, inseamna ca nu este inca pregatit pentru inceperea unui travaliu, iar medicul va folosi unele metode pentru a aduce cervixul la o stare care sa-i permita inducerea travaliului.

Cand este necesara inducerea travaliului?

Sunt diverse cazuri in care medicul iti poate recomanda inducerea travaliului, spre exemplu:
  • Atunci cand copilul nu da semne de nastere desi ai depasit de mult termenul.
  • Atunci cand sunt probleme cu placenta (Mai multe despre problemele specifice placentei puteti citi aici pe 7 pitici)
  • Atunci cand copilul nu se dezolvta asta cum trebuie.
  • Atunci cand ai o infectie a uterului sau cand nu mai exista lichid amniotic.
  • Atunci cand ti s-a rupt apa si inca nu au aparut contractiile.

Care sunt modalitatile de inducere a travaliului?

Vom incerca sa va prezentam cateva dintre metodele des utilizate de catre doctori pentru a induce travaliul:
  1. Ruperea artificiala a apei – aceasta metoda este bazata pe ruperea sacului amniotic de catre medicul ginecolog, in perioada unui examen vaginal. Acest sac amniotic este rupt cu ajutorul unui carlig mic din plastic, si provoaca inceperea travaliului in orele ce urmeaza.
  2. Indepartarea membranelor – aceasta metoda consta in faptul ca medicul trebuie sa-si puna o manusa pe mana, iar apoi va introduce un deget prin vagin pentru a ajunge la colul uterin. Acesta va separa sacul amniotic de o membrana subtire, iar cand aceasta membrana este indepartata, organismul va secreta prostaglandine, hormon ce stimuleaza contractiile. Aceasta metoda nu este universala, si va functiona doar la unele femei.
  3. Administrarea prostaglandinelor – aceasta metoda consta in inserarea in vagin a unui gel bazat pe prostaglandine, sau uneori se poate si lua pe cale orala, o tableta. Aceasta procedura are scopul sa grabeasca cervixul sa se subtieze si dilate. Prostaglandinele ajuta la inducerea travaliului sau uneori pot fi folosite inainte de oxitocina.
  4. Administrarea oxitocinei – acest medicament este unul intravenos, si este administrat initial intr-o doza mica ce creste treptat pe masura ce travaliul avanseaza. Dupa ce este administrat medicamentul, atat fatul cat si uterul, trebuie sa fie monitorizate in permanenta.
Exista si unele metode “batranesti” de a inducere a travaliului, iar cea mai cunoscuta este cea in care este folosit uleiul de ricin. Aceasta metoda insa, nu este recomandata de catre doctori deoarece pacienta poate suferi stari de ameteala si deshidratare.

Care sunt riscurile inducerii travaliului ?

Inducerea travaliului nu este un proces pe care il putem face cand dorim, deoarece in cazul in care organismul nu este pregatit, pacienta va fi obligata in cele din urma sa faca o operatie de cezariana.

Un alt risc posibil este nasterea copilului inainte de termen, pentru ca e probabil sa ca termenul nasterii sa fie gresit. Copiii ce sunt nascuti aproape de termen, se comporta normal din punct de vedere al sanatatii, dar pot avea si probleme precum: probleme de respiratie, sau o temperatura corporala inconstanta.