Agonie

Se spune ca lebada cind simte apropierea sfirsitului scoate niste sunete ciudate, asemanatoare cu o melodie, de unde si expresia cintec de lebada. Cam asa procedeaza si Elena Udrea, femeia cea mai mediatizata si mai controversata din ultimul timp, aflata in cadere libera de pe culmile efemerei glorii. Cunoscuta pentru eleganta sa, sfidatoare, si fiind suspectata de relatii extraconjugale cu presedintele, nedovedite vreodata, aceasta cunoaste o ascensiune fulminanta in politica, ocupind functia de ministru, apoi cea de sef de partind, beneficiind de sustinerea lui Basescu si nu numai.

Graviteaza in cercul Puterii, numind in functii inalte, persoane din anturajul ei, divorteaza de sot si traieste pe picior mare, pina cind partidul aflat la putere este indepartat de popor, moment care marcheaza si decaderea ei. Din clipa urmatoare incep acuzatiile. Parchetul se hotaraste sa incepa urmarirea penala aspra ei. Serviciile secrete, denuntatorii, oameni apropiati, dinsei, fac dezvaluiri incendiare.Urmeaza retinerea si arestarea ei. Cu un tupeu nemaipomenit, femeia se apara, respingind toatea acuzatiile. Intr- prima faza, instanta suprema, ii inlocuieste arestul institutional, cu arestul la domiciliu, insa Parchetul insista, cu o alta cerere si este arestata din nou, dupa un spectacol lamentabil la tribuna Parlamentului, care incuviinteaza la limita arestarea. In plan secund, presedintele, la capat de mandat, face eforturi disperate pentru a o sustine, fara succes insa. Femeia vorbeste despre conditiile mizerabile din inchisori, acuza clasa poltica de dezinteres, incluzindu-se si pe ea, cu nerusinare, motivind ca nu cunoscuse direct acele realitati, solicita penitenciarului aprobarea pentru imbunatatirea, pe banii ei,a conditiilor de detentie, dar este refuzata, inregistrind esec dupa esec. Ajunsa din nou in arest, cere o confruntare cu denuntatorii, imputernicindu-si avocatii sa inceapa astfel de demersuri.

Pe masura ce cercetarile se extind, si se intrevede dimensiunea afacerii, devine tot mai clar ca implicatiile sunt mult mai mari, aflarea adevarului fiind o chestiune de timp. Analistii politici iau in considerare doua variante: ori femeia este salvata, ori este asasinata. Jumatatile de adevar pe care le plaseaza in spatiu public, urmaresc derutarea oamenilor, acreditarea existentei unor forte oculte, misterioase si malefice, incontrolabile si intangibile, care manevreaza din umbra. Si pentru ca deruta sa fie maxima, apare si fostul presedinte, care-si elogiaza asistenta, gurile rele banuidu-l de implicare si partinire. Mai mult, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, numita politic chiar de catre Basescu, lasa impresia unei independente curioase, pe care n-a avut-o niciodata, asmutind procurorii asupra Elenei Udrea si asupra Alinei Bica de la DIICOT.

Dezbaterea publica se invirte in jurul celor doua actrite in toate buletinele de stiri ale televiziunilor, avind drept efect deplasarea interesului spre alte zone, cum ar fi SRI-ului, cu numirea noului director, Eduard Hellvig, fara un asemenea impact. Pe partea cealalta, Victor Ponta anunta cresteri de salarii si pensii, propune modificarea Codului Fiscal si critica guvernul din umbra, liberal, care iese la rampa cu un program de guvernare execrabil, gen Emil Boc.