Supravegherea video este o necesitate! Intotdeauna trebuie sa ne asiguram ca noi dar si bunurile pe care le avem sunt in deplina siguranta. De cele mai multe ori, paza buna trece primejdia rea. Instalarea unui sistem de supraveghe performant, siteme de protectie antiefractie ne va ajuta sa descurajam persoanele rau intentionate care ne pot cauza prejudicii nu doar financiare ci si morale.
Este recomandat ca fiecare dintre noi sa beneficiem de un sistem de supraveghere performant.
Putin dintre noi stim insa care sunt componentele unui sistem de supraveghere sau care sunt echipamentele cele mai utilizate pentru supraveghere video.
Principalele echipamente care compun un sistem de supraveghere performat sunt: DVR (echipament de inregistrare) si camerele video.
Echipamentele care protejeaza, stocheaza si controleaza sistemul de supravegherevideo sunt DVR -urile.
Aceste echipamente se impart in doua categorii: standalone (dedicat, nu necesita sistem de operare, este mai stabil) sau de tip PC (este mai usor de folosit, mult mai flexibil, adecvat pentru solutii IP intrucat se integreaza mai bine in cazul solutiilor cu camere video IP).
Tot mai multe echipamente de tipul DVR-urilor au in componenta lor o interfata grafica si cu posibilitate de utilizare a unui mouse sau a unei telecomenzi pentru controlul functiilor echipamentului. De asemenea pentru controlul si vizualizarea imaginilor DVR-urile au interfata de retea si pun la dispozitia utilizatorului posibilitatea conectarii de la orice calculator sau smartphone cu conexiune la internet. In cazul in care sistemul de supraveghere video este dotat cu camere de tip PTZ trebuie sa ne asiguram ca DVR-ul ape care l-am achizitionat si instalat cunoaste protocolul de control al camerelor in cauza.
Camerele video (a doua componenta esentiala a unui sistem de supraveghere) - sunt considerate cele mai importante echipamente ale sistemului video fiind practic responsabile cu inregistrarea imaginilor prin intermediul obiectivului, transformarea acestora intr-un semnal electric, analogic sau digital (IP) in functie de cat de performanta este camera si transmiterea catre DVR-uri. Exista mai multe tipuri de camere video.
Cele mai cunoscute sunt:
1. Camerele video PTZ - cu posibilitate de control de la distanta, cu zoom si miscare atat pe orizontala cat si pe verticala
2. Camerele video clasice de interior - se utilizeaza in spatii inchise dar si deschise fiind prevazute cu o carcasa termostata si impermeabila.
3. Camerele video compacte cu IR - un tip de camera video dotat cu iluminator cu infrarosu pentru inregistrare imagini pe timp de noapte. Sunt prevazute cu o lentila fixa si cu o carcasa de protectie.
4. Camerele video dome - camere care se monteaza pe tavan
5. Camerele video discrete - acel tip de camete ascunse in detectori PIR, in ceasuri, bibliorafturi. Aceste camere sunt cunoscute si sub denumirea de camere spion.
6. Camerele video "glont" - sunt discrete, se folosesc in locatii sau spatii de instalare inguste si foarte inguste.
Alte componente necesare pentru buna functionare a sistemului de supraveghere video sunt: monitoarele, lentilele, carcasele, convertoarele si multiplexoarele, sursele de tensiune. Alege un sistem de supraveghere video si scapa de griji!