De ce intervalele de somn sunt diferite pentru copii?

De ce sunt copiii atat de hotarati sa tulbure odihna de noapte? Exista cateva motive pentru acest lucru: atunci cand se nasc copiii, acestia sunt inca intr-un stadiu imatur in comparatie cu alte mamifere. Problema este creierul nostru mare. In cazul in care copiii nu s-au nascut la aproximativ 9 luni, capul lor inca nu se potrivea prin canalul de nastere. Acest lucru inseamna ca s-au nascut in timp ce erau inca subdezvoltati. In cazul in care oamenii ar avea o perioada de gestatie similara cu a altor mamifere, ei ar trebui sa fie in uter aproape doi ani. Pentru ca sunt subdezvoltati, nou-nascutii sunt inca pe programul de somn in-utero si necesita mai multe luni inainte ca nivelul lor de dezvoltare a creierului sa fie normal.

Un alt motiv pentru program de somn incurcat a copiilor este nevoia lor de a manca in mod regulat. Desi sunt mici, ei sunt in curs de dezvoltare cu perioade de crestere bruste, se confrunta cu dezvoltare mentala si fizica, similare cu celel pe care le vor experimenta in viitor. Acest lucru necesita un aport masiv de calorii pentru ca organismul sa transforme nutrientii in noi muschi si tesut si inseamna ca, in general, au nevoie sa fie hraniti cel putin o data la patru ore. Deci vine in contradictie cu dorinta parintilor de a avea opt ore de somn.

Privind partea pozitiva, acest program nebun nu dureaza mult. Nouazeci la suta dintre copii isi vor usura parintii cu un program mai prietenos de somn in aproximativ trei sau patru luni, avand de dormit cel putin o portiune de sase ore in timpul noptii. Copilul ar trebui sa doarma toata noaptea din momentul in care implinesc un an.