Pana la jumatatea secolului al XV-lea, manuscrisele constituiau principala forma prin care se transmiteau cunostintele din toate domeniile in societate. Insa inconvenientele si dificultatile care insoteau realizarea lor devenisera evidente: adeseori, se strecurau inexactitati in transcrierea copistilor, intretinerea oricat de atenta nu impiedica deteriorarea, numarul era insuficient in raport cu cererea, circulatia era redusa si multe altele.
In spiritul progresului societatii si al activitatii intelectuale tot mai intense era necesar un mijloc nou care sa permita accesul la cunoasterea directa a textelor si, in general, a operelor inaintasilor, ca si pentru dezvoltarea invatamantului. Inventarea tiparului a rezolvat aceste probleme: Tiparul a facut din latina umanistilor un mijioc de comunicare international, care a favorizat raspandirea ideilor si a contribuit la intarirea miscarii de protestare impotriva autoritatii papale. In acelasi timp, el a stimulat formarea limbilor nationale, silind pe editori sa fixeze ortografia, ortoepia si gramatica limbii tiparite
Se atribuie lui Johannes Gensfleisch zum Gutenberg din Mainz (Germania) inventia tiparului si este fixata conventional in 1440, existand opinii controversate in aceasta privinta, fiindca preocupari si surse pentru idee, ca si procedee primare de imprimare existau din timpuri foarte vechi in acest sens pledand sigiliile si stampilele asiro-babiloniene, egiptene, grecesti si romane, matritele pentru tesaturi etc.
"Gravarea, imprimarea si chiar ideea literelor mobile au fost concepute cu mult inaintea lui Gutenberg. Sintetizand experienta precedesorilor, el a perfectionat sistemul de fabricare a literelor metalice mobile, presa de tipografie si compozitia cernelii, asezand astfel tipografia pe baze practice si stiintifice. Tot ce au realizat inaintasii si contemporanii lui Gutenberg nu constituie decat fundamentul pe care el a inaltat cu atata maiestrie un edificiu durabil." (Virgil Olteanu, Din istoria si arta Cartii).
Primele tiparituri ale lui Gutenberg sunt: Cartea sibilelor (Inainte de 1450); Biblia de la Mainz (1456), Psaltirea din Mainz (1457). In a doua jumatate a secolului al XV-lea, tipografiile s-au inmultit in ritm rapid, perspectiva multiplicarii rapide a textelor venind in intarnpinarea cerintelor lumii savante si a invatamantului laic. In tara noastra, calugarul I Macarie (sarb de origine) a realizat in 1507-1508 un liturghier slavon, inaugurand activitatea tipografica pe pamant romanesc.
"Galaxia Gutenberg" este numele generic pentru un univers profesional populat de oameni minunati si de ideile lor care contribuie la aparitia cartilor si a tuturor textelor tiparite.