Ce cauzeaza Alzheimer-ul?

Desi este o boala despre care oamenii de stiinta nu inteleg inca pe deplin de unde vine si ce anume o declanseaza, un lucru este cert: anume ca Alzheimer-ul se datoreaza unei serii intregi de mecanisme care au loc in creier de-a lungul unei perioade lungi de timp. Poate fi vorba despre influenta unor factori genetici, poate fi vorba despre factori de mediu sau poate fi vorba despre modul de viata al celor care ajung ca la un moment dat in viata sa fie diagnosticati cu Alzheimer, sau pot fi toate cele trei cauze la un loc.

Varsta si Alzheimer-ul
Unul dintre misterele pe care cercetatorii care se ocupa de studierea acestei maladii incearca sa le desluseasca este de ce anume Alzeheimer-ul apare cu precadere la batrani. In acest sens, cercetarile legate de transformarile pe care creierul le sufera odata cu trecerea timpului aduc ceva lumina in subiect. De pilda, oamenii de stiinta cerceteaza modul in care schimbarile la nivelul creierului, legate de varsta, pot afecta neuronii si pot contribui la aparitia maladiei Alzheimer. Aceste schimbari cauzate de inaintarea in varsta inseamna atrofierea unor anumite parti ale creierului, inflamarea, producerea de molecule instabile (radicali liberi) si disfunctii mitocondriale (celulele nu mai produc necesarul de energie). Pentru a sprijini organismul in lupta cu degradarea cerebrala indusa de inaintarea in varsta, Neuro Optimizer de la cufarulnaturii.ro  asigura o mai buna functionare a creierului, sustinand metabolismul cerebral. In plus, el asigura protectie antioxidanta impotriva distrugerilor neuronilor cauzate de radicalii liberi, imbunatateste functiile creierului intr-o serie intreaga de boli si afectiuni (Alzheimer-ul fiind una dintre ele), stimuleaza memoria, capacitatea de concentrare, reduce anxietatea si stresul, echilibreaza starea emotionala si comportamentul social, iar in cazul unor interventii chirurgicale, leziuni etc, accelereaza refacerea neurologica, dar si vindecarea.

Genetica

Alzheimer-ul cu debut precoce este o forma rara a bolii si apare de obicei la persoane cu varste intre 30 si 60 de ani. Forma este atat de rara incat sub 5% din persoanele diagnosticate cu Alzheimer au un debut precoce. Majoritatea acestor cazuri sunt transmise genetic.
Cele mai multe cazuri de Alzheimer sunt cele cu debut tarziu, care se instaleaza dupa varsta de 60 de ani. Multe studii au legat existenta genei apolipoproteinei E (APOE) de aparitia Alzheimer-ului cu debut tarziu, insa se considera ca exista si alte gene care contribuie la aparitia Alzheimer-ului cu debut tarziu, iar in acest moment se fac studii pentru a se  descoperi care sunt genele care maresc riscul de a dezvolta aceasta maladie.

Factorii de mediu

Cu toate acestea, exista si indicii clare ca dincolo de genetica exista si o serie de factori de mediu cu rol in dezvoltarea Alzheimer-ului. In acest sens, se acorda o importanta deosebita declinului cognitiv in asociere cu boli de inima, infarct, tensiune mare, diabet sau obezitate. In prezent se incearca sa se afle daca reducerea factorilor de risc in aceste afectiuni are relevanta si in lupta impotriva Alzheimer-ului. Pe de alta parte, e bine ca oricine, si mai ales la orice varsta, sa constientizeze ca dieta sanatoasa, activitatea fizica, implicarea in viata sociala, si activitatile care stimuleaza mintea pot ajuta foarte mult la mentinerea sanatatii, atat fizice cat si psihice, odata cu inaintarea in varsta.