Rotokas. Vorbita in Papua Noua Guinee, Rotokas poate fi si ea considerata printre cele mai simple limbi din lume. Are si ea doar 12 sunete si 12 litere, fara variatii tonale. Nu exista nici sunete nazale-bine, pot sa le faca, insa nu o fac decat atunci cand mai fac haz de strainii care incearca sa vorbeasca Rotokas.
Khoisan. Cand vine vorba de limbi cu click-uri vorbite in Africa, avem doua familii la care ne referim: Bantu, care include Bantu, si Khoisan, care este printre cele mai vechi limbi de pe continent. Spre deosebire de Bantu, limbile Khoisan par sa dispara in timp, mai ales din cauza stilului de viata al vorbitorilor lor. Multi vorbitori sunt raspanditi prin zona centrala si de sud a Africii in zone greu accesibile-de exemplu,
San („Bushmen”) din desertul Kalahari-dialectele sunt si ele foarte variate asa ca este greu si sa spui exact ce inseamna limba respectiva, din ce este compusa… Problema e cand un dialect devine intr-atat de unic incat sa-l poti numi limba? De exemplu, limba Xiri are 90 de vorbitori, Korana are 6-10 vorbitori…
!Xóõ (Taa). Limba Taa este una dintre limbile Khoisan, e independenta, cu toate ca sunt dialecte si variatii de tonalitate foarte multe. Taa are mai multe sunete vorbite decat orice limba de pe pamant-sunt 164 de consoane din care 111 sunt click-uri, si asta doar intr-un dialect si folosesc tonalitati diferite, ceea ce determina si mai multe variatiuni ale sunetelor si click-urilor combinate pentru a spune ceva. Localnicii o numesc „Taa ?aan”-Taa inseamna fiinta umana iar „?aan” inseamna limba, asa ca structura inseamna „limba fiintelor umane”.