Conditii pentru detasarea angajatilor in spatiul UE

Orice cetatean roman angajat cu forme legale in tara de origine are posibilitatea de a fi detasat in calitate de angajat intr-un stat membru al Uniunii Europene. Potrivit Codului Muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea pe o perioada data a locului de munca, din dispozitia angajatorului la un alt angajator. Perioada pe care se poate face o detasare este de maximum 12 luni, o perioada ce se poate insa prelungi din sase in sase luni daca exista motive obiective care impun aceasta.

Activitatea salariala intr-o tara membra a Uniunii Europene, alta decat tara de origine in care angajatul este salariat, se face numai prin formularul A1, pentru obtinerea caruia este necesara respectarea unor conditii. Obtinere formularului A1 se poate face fie de catre angajator, fie – mult mai operativ si beneficiind de profesionalism in abordarea problemei – de catre o echipa specializata in acest sens, asa cum este echipa de la http://www.xbt.ro. Dosarul pentru obtinerea formularului trebuie sa contina cateva documente specifice atat ale angajatorului cat si ale angajatului, dar si contractul de prestari servicii care se incheie cu noul angajator din tara in care angajatul va fi delegat. Insa, pentru ca detasarea sa poata avea loc si pentru a se putea obtine formularul A1, compania care face detasarea trebuie sa intruneasca o serie de conditii. O companie nu poate detasa mai mult de jumatate din numarul total al angajatilor sai.

Pe de alta parte, societatea trebuie sa fiinteze de minimum patru luni, sa aiba activitate si contracte in derulare, si in acelasi timp trebuie sa realizeze cel putin 25% din cifra sa de afaceri pe teritorul Romaniei. Dosarul de documente in vederea obtinerii formularului A1 trebuie sa contina si un certificat fiscal din care sa reiasa ca firma nu are datorii catre bugetul de stat si sa faca dovada ca face platile pentru asigurarile sociale. Existenta datoriilor catre stat atrag respingerea dosarului pentru obtinerea formularului A1. De asemenea, o conditie pentru obtinerea formarului A1 este ca activitatea pe care o va desfasura salariatul in statul UE in care va fi detasat trebuie sa fie in concordanta cu codul CAEN al companiei pentru care este angajat in tara.