Radiatia. Radiatia nu este o noutate in procesul gatirii. Pana la urma, cuptorul cu microunde (care functioneaza prin bombardarea mancarii cu radiatie electromagnetica) nu este atat de rau. Insa cand vine vorba de conservarea alimentelor si radiatii, lucrurile iau o intorsatura periculoasa, fiind asociate cu adaposturi anti-bombardament nuclear si chiar moarte. Da, este vorba de moarte, dar nu cea a oamenilor, ci moartea bacteriilor din mancare. Radierea mancarii este o metoda prin care produsele sunt expuse la radiatie ionizata (raze X, de exemplu) pentru a omori toti microbii si germenii. Acest proces poate incetini si chiar opri stricarea mancarii, datorata bacteriilor puse pe „treaba”.
Procesare cu ajutorul presiunii inalte. Daca v-ati intrebat vreodata cum de foarte multe produse nu au aditivi, dar reusesc sa reziste in timp chiar mai mult decat cele care au, raspunsul e acesta: pascalizarea sau procesarea cu ajutorul presiunii inalte. Mancarea e supusa unei presiuni uriase de 50.000 de kilograme pe centimetru patrat timp de 50 de minute. Astfel, microbii devin inactivi iar mancarea rezista de pana la 10 ori mai mult decat cea plina de aditivi. Mai mult, pascalizarea poate imbunatati calitatea mancarurilor: studiile au demonstrat ca poate creste nivelul de antioxidanti din fructe. Desi suna a SF, principiul de functionare a pascalizarii a fost inventat in secolul al XVII-lea de omul de stiinta francez Blaise Pascal.
Ingroparea. Ne este putin cam greu sa asociem ingroparea cu bucataria. De obicei, ne ingropam mortii, cadavrele se descompun si ramane scheletul. Dar s-a constatat ca exista si un revers al medaliei, ingroparea fiind o metoda eficienta de conservare. Cand ingropam mancarea o ferim automat de foarte multi agenti care-i pot provoca stricarea, cum ar fi oxigenul si lumina. Solul trebuie sa fie uscat, sarat si chiar inghetat, iar mancarea trebuie sa stea in vase speciale de plastic pentru a nu fi mancata… de viermi. De exemplu, mancarea coreeana Kimchi este preparata prin ingroparea de cuve pline cu legume asortate timp de luni intregi.