Prozvonit. In Cehia si Slovacia, prozvonit inseamna sa suni pe cineva si sa inchizi pana sa raspunda, un fel de bip romanesc. Exista doua motive pentru care cineva poate recurce la un astfel de comportament. Primul este sa determini cealalta persoana sa te sune imediat si sa nu consumi din credit sau minutele tale. Al doilea motiv este trimiterea unui mesaj fara sa consumi minute, doar sunand scurt. In timpul carnavalurilor, muncitorii faceau acest lucru mai mereu.
Cand un muncitor isi suna mama ii spunea operatoarei ca-l cheama Ionescu Ion sa spunem. Cand operatoarea intreba mai apoi mama daca vrea sa vorbeasca cu Ionescu Ion si sa fie taxata, ea spunea nu si economisea bani. Asa mama stia ca fiul sau o sunase si era bine, doar folosind un nume de cod. La fel se practica si in Romania, cand se vorbea rapid si prescurtat in primul minut al convorbirii, care este, ca si astazi, gratuit.
Pikikiwepogosi. Pikikiwepogosi inseamna a avea gustul unui animal care era la capatul puterilor inainte de a fi omorat. Desi poate parea inventat, gustul la care face referire cuvantul exista. Muschii ard zahar pentru a produce energie. Cu cat animalul produce mai multa energie inainte de a fi omorat, cu atat exista mai putin zahar in muschi.
Dupa moarte, zaharul se tranforma in acid lactic, ceea ce ii da carnii culoarea placuta la vedere. Acidul lactic impiedica si bacteriile sa-si faca de cap in carnea animalului mort. Aceste bacterii nu fac decat sa altereze carnea si sa o decoloreze. Animalele care nu au facut efort inainte de sacrificare au zahar mult in muschi, au gust mai bun si raman proaspete mai mult timp. Asa ca inainte de taiere, ca la porci, trebuie sa avem grija ca animalele sa fie rasfatate, sa se simta bine, sa fie relaxate…