O privirea catre un curs valutar va aduce mai aproape de adevarul realitatilor economice

Lumea in care traim astazi difera cu mult de cea in care au trait bunicii nostri sau chiar parintii. Suntem din ce in ce mai preocupati de bani, de circulatia lor, de cotatii, de Bursa, de banci si de modul in care functioneaza economia. Practic, nu e zi sa nu auzim despre curs valutar, despre economia nationala, despre criza economica sau modificarile la nivel macroeconomic care afecteaza si economia unei tari si felul in care se raporteaza bancherii si populatia la realitatea financiara. Util si, in acelasi timp, destul de inspaimantator cateodata, cursul valutar este un barometru excelent pentru a vedea cam ce influente poate avea un anume eveniment intamplat la un moment dat asupra unor factori si indicatori economici.

De exemplu, ne uitam la curs valutar si vedem cum anume miscarile de pe scena politica pot sa influenteze leul sau euro sa scada sau sa creasca de la o ora la alta sau vedem cum criza refugiatilor aduce schimbari majore la nivelul economiilor nationale ale tarilor unde acestia poposesc sau unde vor sa ajunga. Pentru omul obisnuit, cursul valutar este doar un punct de reper pentru a sti exact daca se vor mari facturile la utilitati care sunt calculate in functie de euro sau dolar si daca economiile sale, dobanzile, vor creste sau vor scadea pe termen scurt. Totusi nu e bine sa ne incredem prea mult intr-un curs valutar pentru ca fluctuatiile sale pot sa fie si artificiale, dictate de anumite modificari operate de Banca Nationala. Am vazut ca factorii politici pot modifica „sensibilitatea” cursului valutar, insa la fel de bine o singura decizie, o singura vorba a Guvernatorului poate sa arunce in aer valorile afisate in toate bancile.

Desi fluctuatiile nu sunt semnificative mai tot timpul, putem asista si la modificari negative ale cursurilor valutare si la „salturi” care pot mari ratele in sistemele de creditare si pot majora substantial facturile platite la furnizori. Per total, cursul valutar e un instrument util mai mult celor care activeaza in domeniul economic si pot analiza „la rece” fluctuatiile reale ale principalelor monede si mai putin oamenilor obisnuiti, care il percep doar pe un instrument informativ si atat.