Cazuri socante implicand sindromul Munchausen generate de proximitate

Sally Clark. Sindromul Munchausen generat de proximitate se intampla atunci cand mama copilului sau o femeie apropiata de micut fabrica o boala fara ca fetita sau baietelul asa aiba vreo afectiune serioasa. In cazuri extreme, persoana care e raspunzatoare de fabricarea bolii chiar il imbolnaveste pe acesta, avand consecinte dezastruoase asupra sanatatii sale. Cazul tragic al lui Sally Clark a inceput din 1996, cand fiul sau de doar 11 saptamani a murit.

Pe 13 decembrie acel an, Clark se afla acasa, alaturi de micut, si l-a pus, ca de obicei, in patutul sau ca sa se culce. Cand a venit la el peste cateva ore sa vada ce mai face, copilul era inconstient. La spital, medicii nu au putut sa faca nimic pentru micut si au constatat decesul. Cauza decesului: probleme de respiratie. Un an mai tarziu, Clark l-a nascut pe Harry, al doilea fiu al sau. La opt saptamani, l-a gasit si pe el inconstient in scaunelul sau. Iarasi, Clark era singura cu micutul. Investigatorii au devenit suspiciosi pentru ca doi copii sanatosi nu puteau muri asa si la fel, cam la aceeasi varsta. O luna mai tarziu, Clark a fost arestata pentru uciderea celor doi copilasi. Marturia expertului in sindromul Munchausen, Sir Roy Meadow a fost de baza. Moartea copiilor se incria perfect in tiparul sindromului. Sansele ca doi copii sa moara in acele circumstante erau de 1 la 73 de milioane. Ea si-ar fi omorat copiii pentru ca trebuia sa renunte la jobul sau de avocat, bine platit, si sa stea cu ei acasa. In 1999 a fost condamnata la inchisoare pe viata.

In 2003, femeia a fost eliberata pentru ca doctorul gresise si Harry murise din cauza unei infectii. Clark nu a putut sa-si revina dupa chinul din puscarie si a murit in martie 2007, de la intoxicatie cu alcool. Patologul si medicul specialist in sindromul Munchausen au fost pedepsiti si dati afara din breasla medicilor.