Inviat dupa 27 de ani

Un accident petrecut in urma cu 27 de ani in Ucraina a pus in alerta o lume intreaga. O mica neatentie a fost destul ca Centrala Atomoelectrica Cernobal sa produca panica. Din cauza radiatiilor, trei tari au fost afectate grav. Ucraina, Belarus si Rusia au fost nevoite sa evacueze de urgenta peste 336,000 persoane.

Astazi, dupa 27 de ani, radiatiile au inceput sa fie din ce in ce mai slabe. Astfel, pomii si vegetatia din jurul centralei de la Cernobal incepe sa prinda viata. In urma cu cativa ani a inceput chiar sa se inmulteasca.

Vanzand aceste lucruri, statul ucrainian a luat mai multe probe ale cerealelor din zona afectata. Au fost trimise la un laborator din Germania pentru teste, iar rezultatul a fost satisfacator. Granele nu prezinta niciun pericol pentru om.

Ca rezultat al acestor teste, Ucraina intentioneaza sa reinceapa activitatea agricola pe suprafetele de teren afectate de exploxie. Se presupune ca prima recolta va putea fi folosita in maximum doi ani. Fermierii din Ucraina vor sa cultive pe acea suprafata de teren diferite cereale, precum grau, orz, ovaz si floarea soarelui. Momentan, autoritatile din Kiev cauta investitori care sa reintroduca in circuitul agricol pamanturile care in urma cu 27 de ani au fost abandonate.

Cu toate ca testele facute de nemti arata ca se poate incepe recultivarea terenurilor, produsele recoltate vor fi expuse periodic unor teste. Acestea se vor realiza in laboratoarele din strainatate. Este o masura de siguranta necesara pentru consumatorii din lumea intreaga.