Cat de des isi fac romanii analizele

Despre situatia sistemului medical din Romania s-a vorbit si inca se va mai vorbi multa vreme de acum inainte. Insa, in acest context nici starea de sanatate a multora dintre locuitorii tarii noastre nu este una mai stralucita.

Conform unui studiu, doar trei sferturi dintre romani apeleaza la investigatiile medicale anuale pentru a-si testa starea sanatatii, in timp ce doar 1% ajung la medic lunar pentru un control de rutina.

In ceea ce priveste apelarea la una din clinicile existe in sistemul medical privat, doar 12% dintre romanii majori detin un abonament la o astfel de clinica, iar acestea sunt in general platite de catre firmele la care lucreaza, ca o facilitate a locului de munca ales.

Nici cu vizitele la medicul stomatolog romanii nu stau foarte bine caci, conform aceluiasi studiu numai 2% dintre locuitorii tarii cu varsta de peste 18 ani ajung sa viziteze lunar un cabinet stomatologic. De regula, acestia ajung la dentist numai atunci cand intampina o problema, nemergand insa mai des la un control lunar de rutina.

In ceea ce privesc asigurarile medicale, o mare parte dintre romani apeleaza la asigurarile private pe care le platesc din propriile venituri circa 67%, in vreme ce pentru 30% asigurarile private sunt platite de angajatori.

Referitor la asigurarile medicale platite la casa nationala de asigurari, majoritatea romanilor sunt de parere ca pensionarii nu ar trebui sa mai plateasca asigurare medicala, iar minorii sa detina asigurare medicala chiar daca parintii sunt asigurati sau nu.