Blodplattar. Cand ne gandim sa facem niste clatite gustoase, asociem acestor bunatati ciocolata, dulceturi, gemuri, bombonele gustoase, jeleul. In Suedia si Finlanda, optica e un pic diferita. Blodplattar inseamna clatita cu sange-pe langa faina, ou, lapte, arome, se pune si sange caldut de animal. Clatitele sunt intotdeauna o sursa importanta de fier si proteine. In Finlanda, poti cumpara de la alimentara sau bacanie un bidon de sange de animal congelat ca sa-l folosesti mai tarziu. Clatitele cu sange se servesc cu gem de merisoare de munte sau merisoare trase in zahar caramelizat. Desi au un miros si un gust putin sarat, clatitele sunt delicioase-stiu din sursa sigura, de la un prieten finlandez care mananca asa ceva foarte des.
Sangele de sarpe e uimitor. Auzi sarpe si te gandesti imediat la veninosul care sasaie pe langa tine gata sa te puna la pamant cu o muscatura.
Cercetatorii au descoperit ceva cu potential urias in sangele pitonilor care poate ajuta inima oamenilor. Problema lor e ca inima se mareste si pompeaza sange ca nebuna cand ei isi digera hrana-de aici si grasimea foarte multa aruncata in corpul sarpelui de inima disperata sa ii asigure existenta. Din studiile efectuate pe sangele pitonilor s-a constatat ca acizii grasi din sangele serpilor determina si ajuta marirea inimii pentru a pompa mai mult sange-n corp, dar si la micsorarea ei atunci cand nu mai e nevoie de foarte mult sange pompat. Ca sa vada daca pot aplica aceeasi metoda si inimii umane, acizii grasi au fost testati pe soricei, carora le-a crescut inima mare, mare in doar cateva saptamani. Oamenii de stiinta spera sa lupte cu bolile de inima mai eficient, prin prisma noii descoperiri, desi nu se stie clar ce repercusiuni poate avea asupra sanatatii organismului uman.
Anti-inghet natural. Gratie stiintei moderne, transplantul de organe este mai sigur si mai usor decat odinioara. Nu cu mult timp inainte, un transplant de inima era ceva de neconceput. Sunt si multe neajunsuri in ciuda evolutiei spectaculoase a tehnologiei medicale: o inima poate fi transplantat la doar cateva ore de la prelevare si asta pentru ca inghetarea ei ii deterioreaza functionalitatile. Cercetatorii s-au tot luptat sa descopere o cale prin care sa inghete organele umane fara a le deshidrata. Exista insa o speranta: broastele de lemn au un sistem natural care le permite sa isi puna corpul intr-o stare de „coma” atunci cand vine frigul peste ele. Totul se datoreaza unei proteine care nu se regaseste in sangele uman si care le da aceste superputeri. Daca celulele umane pierd apa si se destrama cand ingheata, celulele broastelor ingheata portiunea cu apa din sangele lor ca sa nu paraseasca corpul si incep imediat sa produca zahar pentru a fi ceva in celulele care sa le mentina in forma lor initiala. Daca se va gasi o cale sa extragem proteina din sangele broastelor pentru uzul in sangele uman, atunci, teoretic, vom ingheta organele si le vom tine asa la infinit, revolutionand transplantul de organe si salvand mii de vieti.