Contrabanda cu sunca in Canada

Romanul ar cara orice de afara in tara si orice din tara in afara. Ar fi in stare sa adune toate vechiturile de pe la tomberoanele din Italia, Spania si Olanda, ca doar acolo oamenii nu sunt atat de atasati de lucruri cum sunt la noi. Ei pur si simplu se debaraseaza imediat ce au sansa sa inlocuiasca ceva. La noi nu - daca ai o mobila veche de cand bunica fata mare, trebuie sa o tii, mai ales daca e de la mama, indiferent ca miroase a mucegai in casa si a lemn invechit, iar daca ai probabil covoare care miros si ele a pisica moarta - mai bine stai cu ele, decat numai cu gresia de pe jos, rece si ea ca pisica aia moarta.

Romanii ar fi in stare sa stranga tot, vezi si cazurile de fata, cu garajele din Galati, care sunt pline de muraturi si de fiare vechi - in loc sa fie pline cu masini, dar nu - ele sunt depozite plin de porcarii ale oamenilor, care din dorinta de a avea cat mai mult sau din frica de a nu avea nimic, prefera sa aiba chiar si toate vechiturile. Noroc de primarul asta harnic al Galatiului, care apropo - voteaza cu Ponta, ca scrie un afis cat China, in centru , carea vrea a darame si toate garajele. Ideea e insa cu totul alta si anume: contrabanda cu sunca in Canada! Exact! recent - prin vara, august - septembrie, ceva de genu’, un amic vine din Canada si ne tot povesteste - mie si prietenului meu, despre cum si-a umplut el valiza cu sunca si cu tuica cand a plecat in Canada, alaturi de unchiul sau.

Poi Doamne sfinte si Ceresc Tatal, da oare la canadienii nu se putea achizitiona din supermarketuri ca doar nu cred ca ar avea romanii mai multe decat canadienii?! In orice caz, - la limita ideii de principii tiganistice - ne propagam si noi intr-o lumina tot mai buna, chiar si peste hotare sau hoitare - avand in vedere ca suntem in stare sa ne caram si propriul rahat in punga, daca am sti ca acolo nu il gasim. In orice caz, macar sa il avem cu noi, sa nu cumva sa ni se faca dor. Adica - de ce ma dispera povestea asta cu sunca si tuica la contrabanda in Canada ?! Pentru ca in primul rand se presupune ca ar trebui sa fim mai deschisi la minte si sa avem si o alimentatie mai sanatoasa odata cu asta si cum nu ne deschidem mintea, ne aclamam singuri proostia si consumam porcarii chiar si peste granite. cum ar fi sunca, total toxica pentru organism si tuica, la fel de nociva, desi “bune’s toate taica la noi la Romanica - ca doar mamaliga si sarmaliga - nu se papa cu manuta ci se baga’n san cu punga”! Si cu asta am zis tot.