Structuri intrigante si istoria lor bizara

Cladirea Sam Kee. Este situata in Vancouver si a fost construita in 1913 de catre Compania Sam Kee, una dintre firmele mamut care a contribuit la formarea Cartierului Chinezesc. In adancime are doar 1.5 metri, devenind astfel cel mai mic spatiu comercial din lume ca adancime. Desi e micuta, cladirea a gazduit mai multe afaceri rentabile de-a lungul timpului.

Inainte de construirea cladirii, toate proprietatile apartinand detinatorilor companiei au fost expropriate. Nicio despagubire n-a primit proprietarul, asa ca i-au mai ramas doar 2 metri patrati sa construiasca ceva. Disperat, proprietarul a cautat si a gasit un arhitect care sa-i faca o cladire in care sa-si poata continua afacerile. La final, cladirea avea doua etaje si un beci. Beciul a fost extins sub scari, iar etajul doi a fost marit cu niste fereste protuberante. La beci erau bai publice, la etajul 1 magazine pentru cumparaturi, la etajul 2 unitati rezidentiale. Le Palais Ideal. Palatul ideal, asa cum i se spune, se afla in Franta, in Hauterives. La prima vedere, structura impunatoare pare facuta si proiectata de mana vreunui arhitect priceput sau un sculptor cu prea multa creativitate. De fapt, cladirea a fost construita de un postas, Ferdinand Cheval. Cheval a trait intr-o saracie lucie; a fost brutar, apoi s-a angajat ca postas. Ca orice postas, Cheval ducea corespondenta la anumite adrese. In 1879 ceva s-a intamplat in viata lui Cheval si destinul sau a luat o turnura neasteptata. Pe cand mergea spre o adresa, Cheval s-a impiedicat de-o roca. A luat-o de jos si a ramas fascinat de forma sa ciudata. De aici si pana la constructia unui palat imaginar a fost doar un pas.

Fara sa stie arhitectura sau cum arata un castel in plan, omul s-a apucat de treaba. Urmatorii 34 de ani, barbatul a adunat fel de fel de roci si le-a pus cu cap in locul unde se inalta azi structura deosebita. La final, Cheval era multumit: facuse cu mana lui o cladire-palat de 25 de metri lungime si pana la 10 metri inaltime. La cei 75 de ani ai sai, cat avea cand a terminat palatul, a cerut sa fie ingropat in el cand moare, dar nu i s-a permis. Anual 100.000 de viziatori, turisti din toata lumea, ii trec pragul castelului foarte ciudat.