Femelele adulte din majoritatea speciilor de mamifere folosesc metode variate pentru a face publica scurta perioada a ciclului reproductiv cand sunt in ovulatie si pot fi fertilizate. Informatia poate fi transmisa pe cale vizuala (de exemplu colorarea in rosu aprins a suprafetei din jurul vaginului), olfactiva (emanarea unui miros specific), auditiva (producerea unor zgomote) sau comportamentala (ghemuirea in fata masculului adult si expunerea vaginului).
Femelele solicata imperecherea doar in decursul acelor zile fertile, in restul timpului fiind neatragatoare sau mai putin atragatoare din punct de vedere sexual pentru masculi, pe de o parte, deoarece le lipsesc semnalele specifice, iar pe de alta, pentru ca refuza avansurile oricarui mascul care e doritor de imperechere in pofida circumstantelor. Asadar, in cazul acestor specii, actul sexual este in mod evident nu doar un mijloc de obtinere a placerii, arareori aparand separat de functia sa de fertilizare. Dar si aceasta generalizare are exceptiile ei: actul sexual este categoric separat de reproducere la anumite specii, printre care se numara si maimutele bonobo (cimpanzeii pigmei) si delfinii.
In cele din urma, la majoritatea populatiilor de mamifere salbatice nu este clar stabilita existenta menopauzei ca fenomen regulat, prin aceasta intelegandu-se o disparitie definitiva a fertilitatii intr-o perioada de timp mult mai scurta decat intervalul anterior de fertilitate, urmata de o viata nefertila de o lungime apreciabila. In schimb, mamiferele salbatice sunt fie inca fertile in momentul mortii, fie manifesta o scadere treptata a capacatatilor de reproducere odata cu inaintarea in varsta. Sa facem acum o comparatie intre ceea ce tocmai am spus despre sexualitatea normala la mamifere si comportamentul sexual uman.
Urmatoarele caracteristici sexuale specific omenesti se numara printre cele pe care le consideram normale:
1. in marea majoritate a societatilor umane, aproape toti barbatii si toate femeile ajung in final la o relatie de cuplu de lunga durata („casatoria") pe care ceilalti membri ai societatii o considera un contract cu obligatii reciproce. Cei doi parteneri au adesea relatii sexuale si, de cele mai multe ori, daca nu exclusiv, unul cu celalalt.
2. Pe langa faptul ca este o legatura sexuala, casatoria este un „parteneriat" pentru cresterea in comun a copiilor ce rezulta din ea. Adica atat masculii umani, cat si femelele ofera in acelasi timp ingrijiri parintesti.
3. In pofida faptului ca formeaza un cuplu (sau, cateodata, un harem), un sot si o sotie (sau mai multe sotii) nu traiesc (asemenea gibonilor) in izolare, intr-un teritoriu apartinandu-le in exclusivitate, pe care sa trebuiasca sa-l apere de intruziunea altor cupluri. Ei isi duc viata in mijlocul unei societati alcatuite din alte cupluri cu care au relatii economice si cu care impart accesul la un teritoriu comun.
4. Partenerii casatoriti fac, de obicei, dragoste in intimitate, nefiind indiferenti fata de prezenta altor persoane.
5. Toate femeile care depasesc varsta de 40 sau 50 de ani trec printr-o perioada numita menopauza, adica sunt afectate de disparitia totala a fertilitatii. in general, barbatii nu sufera de asa ceva, astfel incat, desi pot exista cazuri in care, odata cu inaintarea in varsta, la anumiti barbati sa apara probleme legate de fertilitate, in general la barbati nu se inregistreaza o scadere sau o disparitie totala a capacatatilor de reproducere drept consecinta a imbatranirii.
Existenta regulilor atrage insa dupa sine si aparitia exceptiilor. Astfel, consideram ceva drept „regula" pentru ca este mult mai frecventa decat opusul ei („violarea normei").
Lucrul acesta se aplica in egala masura normelor sexuale umane, ca si oricaror altor norme. Cu siguranta ca aceia care au catat ultimele doua pagini s-au gandit la o serie de exceptii de la generalizarile descrise, cu toate acestea, ele isi pastreaza statutul de generalizari. De exemplu, chiar si in societatile in care monogamia este consfintita prin lege sau cutuma, apar multe acte sexuale extraconjugale sau premaritale, precum si altele care nu fac parte dintr-o relatie de lunga durata.