Daca iti doresti sa cresti o reptila la tine acasa, trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte legate de aceste vietati, deoarece nu toate speciile de reptile sunt recomandate a fi tinute intr-o casa sau intr-un apartament, mai ales daca esti un incepator in acest domeniu. De regula, reptilele crescute ca animale de companie de catre oameni sunt pitonii, broastele testoase, dragonii si soparlele skink. Alte reptile, cum ar fi serpii veninosi, crocodilii, gecko sau soparlele fara picioare necesita mai multe cunostinte si experienta.
Odata ce te-ai hotarat ce reptila adopti in locuinta ta, trebuie sa stii faptul ca aceasta are nevoie de un anumit mediu de viata si un regim alimentar specific care sa fie cat mai apropiate de habitatul ei natural, pentru a trai sanatos. De asemenea, vei fi nevoit sa aloci o buna parte din timpul si banii tai pentru a ingriji animalutul si incinta in care acesta va locui. Reptilele traiesc in mod normal in anumite medii mai uscate sau mai umede si daca acestea nu vor avea parte de aceeasi atmosfera in noua locuinta, se va imbolnavi si, in final, va muri. Prin urmare, procurarea unui echipament de incalzire specific animalului va fi o necesitate. Totodata, exista probabilitatea in care vei fi nevoit sa cumperi si un echipament de iluminat, pentru ca, anumite reptile au neaparata nevoie de o anumita intensitate de lumina, pentru a trai normal.
O reptila trebuie ingrijita precum un catel sau o pisica. Pentru a te asigura ca aceasta nu duce lipsa de nimic si are riscuri minime de imbolnavire, cel mai bine ar fi sa-ti faci un program stric de ingrijire a reptilei, in care sa ai in vedere: curatarea si dezinfectarea incintei in care aceasta locuieste, prepararea produselor alimentare necesare hranirii, verificarea frecventa a apei si temperaturii, imblanzirea animalutului si vizita la veterinar de fiecare data cand este nevoie.
Un truc bun pentru orice persoana care a achizitionat o reptila, este acela de a invata cat mai multe lucruri despre specia acesteia si mediul de viata specific. Daca nu stii de unde sa obtii cele mai bune informatii sau pe internet gasesti prea putine sau prea inexacte, exista mereu alternativa vizitei la biblioteca sau la librarie, unde poti obtine cele mai bune carti despre herpetologie.
Cati bani trebuie sa aloci pentru ingrijirea unei reptile?
In momentul in care te-ai decis sa cumperi o anumita specie de reptila, trebuie sa ai in vedere faptul ca banii pe care ii dai atunci cand achizitionezi vietatea, reprezinta de fapt o suma mica in comparatie cu cea pe care trebuie sa o dai pentru cresterea reptilei. Cei mai multi bani vor merge in achizitionarea incintei, a mobilierului, a substratului, a echipamentelor de iluminat si incalzit, a accesoriilor, a produselor de curatare, in ingrijirea veterinara si, de asemenea, pentru hrana si locuinta hranii (daca este vorba despre viermi, soricei, greieri, etc.). Alti bani in plus se vor simti si atunci cand vei achita factura electrica, avand in vedere faptul ca echipamentele de iluminat si de incalzit consuma curent electric.
In concluzie, daca vrei sa ingrijesti o reptila, trebuie sa fii hotarat ca aceasta va avea parte de atentia corespunzatoare, pentru a trai cat mai natural si sanatos. Din pacate, expertii estimeaza faptul ca intre 50-90% din reptile mor in primul an de captivitate, motivele fiind, in special, legate de neingrijirea specifica anumalutului. De aceea, tine cont de toate sfaturile si informatiile pe care le asimilezi in legatura cu specia reptilei dorite!