Animalele de companie – benefice pentru sanatatea psihica a omului

Animalele de companie sunt animalele domestice pe care omul le ingrijeste in preajma sau in interiorul caminului pentru a comunica si pentru a primi emotii pozitive. Oamenii sunt, in mod natural, pasionati de animale, pe care le indragesc si le ocrotesc. Oamenii sunt diferiti, la fel si alegerile lor in materie de animale de companie. Cele mai intalnite animale de companie sunt cainii si pisicile. O raspandire mai redusa o au pasarile (de obicei papagali, canari, porumbei), rozatoarele si pestii. Tot in categoria animalelor de companie exotice se regasesc si reptilele (broaste testoase terestre, soparle, șerpi), maimutele si unele specii de arahnide.

Animalele de companie aduc placere si bucurie proprietarilor lor, reducand nivelurile de stres. Grija purtata animalului de companiei trebuie facuta cu simt de raspundere, pentru ca un regim de viata sanatos inseamna o viata lunga si linistita, chiar si in randul animalelor. Si pentru ca animalele sunt la fel de importante ca si oamenii, acestea trebuie sa beneficieze de cea mai buna hrana si cea mai buna ingrijire. Daca oamenii au supermarketuri si hipermarketuri in care pot gasi absolut tot ce doresc, si animalele de companie se pot bucura de cele mai bune produse achizitionate cu simt de raspundere din magazinele specializate sau dintr-un pet shop online.  Este foarte important ca produsele destinate animalelor de companie sa fie alese in functie de varsta, talie, rasa, etc.

Ca si in cazul oamenilor, si animalele de companie pot suferi de diverse afectiuni sau probleme de sanatate. Inca din cele mai vechi timpuri, animalele de companie au fost tratate de medici veterinari, apti pentru diagnosticare si vindecare. Astazi, medicamentele pentru diversele afectiuni ale animalelor de companie pot fi achizitionate odata cu stabilirea diagnosticului sau dintr-o farmacie veterinara online, unde orice proprietar de animale de companie beneficiaza de consultanta necesara administrarii medicamentelor prescrise.

Animalele de companie pot fi niste prieteni foarte buni, ajungand sa fie considerate de multi oameni ca parte din familie. Nivelul de comunicare dintre stapani si animale inregistreaza uneori cote inalte, stapanul stiind, doar din gesturile animalului, ce isi doreste, de ce are nevoie.

La fel ca oamenii, animalele au sentimente. Cercetarile arata ca animalele de companie ii ajuta pe stapani sa inregistreze valori normale ale tensiunii arteriale, colesterolului si trigliceridelor.  De aceea,animale de companie sunt folosite in mai multe programe si terapii care ajuta mai multe categorii de persoane: femei abuzate, persoane cu dizabilitati sau care au probleme de alimentatie, copii maltratati,etc. Terapia cu ajutorul animalelor poarta denumirea de zooterapie si este utilizata cu succes in ameliorarea si vindecarea problemelor de natura emotionala in spitale, azile de batrani, centre pentru copii cu diverse deficiente etc.
Medicii atrag insa atentia ca nu este indicat ca unele animale sa fie crescute in interiorul unei locuinte, chiar daca ajuta la mentinerea unei stari psihice optime, deoarece reprezinta un pericol pentru sanatatea fizica: broastele testoase - sunt purtatoare ale virusului care transmite salmonella ;primatele - medicii avertizeaza ca, pe langa faptul ca acestea pot deveni violente, maimutele sau cimpanzeii pot transmite boli precum variola sau tuberculoza.