Soiuri de pesti ornamentali

Cichlasoma Severum este un peste care traieste in raurile din partea nordica a Americii De Sud, dar si in fluviul Amazoanelor. Aceasta specie este adusa in Europa in perioada anilor 1909-1912 de catre flotele comerciale europene ale Frantei, Spanei si Portugaliei. In apele din care provine, vegetatia subacvatica  abundenta determina evolutia acestei specii care atinge lungimea de 18-20 cm. In captivitate, se dezolta pana la o lungime de 10-12 cm. Pentru a putea vietui, Cichlasoma Severum trebuie sa i se asigure anumite conditii, care constau indeosebi in mentinerea unei temperaturi care variaza intre 23-27 grade , cu o duritate de 6-14 DG. Pentru cresterea acestei specii este indicat ca acvariul sa cuprinda un volum mare de apa care inlesneste miscarea ondulatorie a pestilor. Pe fundul acvariului, ca substrat putem folosi nisipul de rau, fiert si bine spalat, in care se vor sadi plante de Fontinalis, Ceratopteris etc. Bazinul de reproducere, va avea capacitatea de minim 40-50 de litri, cu un fund alcatuit din nisip si pietre plate, pe care femela isi va depune icrele. Perioada de reproducere dureaza o saptamana, timp in care femela curata suprafata pietrelor din acvariu de alge sau impuritati. In timpul reproducerii, perechea isi schimba coloritul in functie de stare de excitatie, preferand o temperatura a apei de 28 grade. Reproducatorii pot obtine intre 80-150 de descendenti, acestia fiind hraniti de 2-3 ori pe zi cu hrana vie. Cichalasoma severum se poate asocia cu urmatoarele specii de pesti: Betta splendes, Hemigrammus caudocittatus, Puntius tetrazona etc.

Cichlasoma meeki este rasa este originara din Guatemala si din peninsula Yukatan, aceasta specie traind in ape dulci, de aceea a fost posibila achizitionarea lui si in acvarii. Lungimea corpului poate atinge 10 cm, avand o forma turtita lateral, de culoare verde cu abdomenul rosu. Apa bazinului trebuie sa aiba o temperatura de 23-27 grade cu o duritate a apei din acvariu de 5-10 DG. Se hraneste in mod special cu hrana vie. Depunerea icrelor se face in substratul bazinului pe pietr plate, curatate de femela inainte de depunere. Larvele eclozeaza timp de 40-50 de ore, puii rezultati ajungand la maturitatea sexuala dupa 7-8 luni. Exemplarele mature se reproduc anual de 3-4 ori.

Cichasoma facetum este un peste care provine din Argentina si Brazilia de sud, unde traieste in rauri, lacuri cu ape dulci, crescand pana la o lungime de 25-30 de centimetri. Prefera o temperatura a apei de 22-26 grade, dar suporta si o temperatura mai scazuta. Scurma pe fundul acvariului, motiv care plantele se sadesc in ghivece. Cichlasoma facetum este un peste care se adapteaza mai greu cu alte specii, preferand sa traiasca singur.

Puntius nigrofasciatus(nigro) a fost adus in Europa in anul 1936 din Ceylon, unde traieste in raurile din padurile subtropicale ale insulii. Are o lungime de 5-6cm, cu un colorit al corpului galbui-murdar pe laturi si albicios pe partea ventrala, distingandu-se trei dungi negre late, iar la baza inotatoarei caudale un punct negru. In timpul reproducerii, coloritul masculului se schimba, avand aripioarele complet negre, iar botul de o culoare rosiatica. Nigro prefera apa cu o temperatura de 21-23 de grade si un grad de duritate moale. Acest peste prefera semiintunericul si fundul cu mal de o culoare inchisa. Neasigurandu-i aceste conditii, pestele devine agitat, alergand pe langa geamul acvariului dintr-un col in altul. Din acest motiv corpul i se decoloreaza. Nu este un peste pretentios in privinta alimentatiei, consumand atat hrana uscata cat si hrana vie, administrandu-i-se de doua ori pe zi. Reproducerea se va face in acvarii cu un volul de apa de 25-30 de litri, avand coloana de 20-25 cm, fundul intunecos acoperit cu pietris de bazalt. In aceste bazine temperatura trebuie sa aiba 25-26 grade si o duritate de 4-6 DG. Perechea reproducatoare se introduce in bazin seara, iar reproducerea are loc in timpul diminetii. Daca pestii nu s-au reprodus in decurs de 2 zile, se scot si se inlocuiesc cu o alta pereche. Depunerea icrelor se va face pe plantele din acvariu cu mici intreruperi, la intervale de 2-3 ore , avand o culoare galbuie. Dupa depunere, perechea se va scoate din bazin. Icrele, la o temperatura de 25-26 de grade, eclozeaza dupa 24-30 de ore, iar larvele incolore, mici stau timp de 2 zile lipsite de plante. Dupa trei zile de la eclozare, incep sa inoate si sa se hraneasca in mod activ. Puietul se va hrani la inceput cu infuzori sau galbenus de ou fiert, trecandu-se treptat la alimentarea lor cu hrana mai grosiera. Atingand maturitatea sexuala dupa 4-5 saptamani. Acestia se asociaza in acvarii cu urmatoarele specii P. tetrazona, Mollienisi, cei cu care este si compatibil.