Futsal pentru copii

Varsta la care se pot incepe antrenamentele de futsal pentru copii – 6-8 ani – este varsta la care cei mici sunt inca foarte sensibili si e destul de greu de lucrat la antrenament cu ei, insa cu foarte multa rabdare si tact se poate pregati un viitor campion inca de la aceasta varsta. Ceea ce inca le lipseste copiilor la aceasta varsta, este increderea in sine si in general sunt foarte entuziasti la inceputul unei activitati noi, mai ales daca este vorba despre sport, dar daca nu vad rezultate repede, au tendinta sa renunte la activitatea inceputa.

Antrenorul trebuie sa fie constient de acest aspect, sa fie si un bun psiholog in acelasi timp si sa stie sa orchestreze antrenamentele si pregatirile de asa natura incat sa nu supra-aglomereze copiii sau sa nu le ofere decat ocazii de a fi infranti sau de a nu le reusi ceva. El trebuie sa le ofere si din gustul victoriei, in egala masura. Faptul ca pot avea reusite, ca pot ajunge la ele intr-un mod pe care il gasesc relativ usor le mentine interesul pentru futsal.

Legat de partea fizica, antrenorul trebuie sa stie sa dozeze antrenamentele in concordanta cu varsta copilului, ai carui muschi sunt inca in dezvoltare si care nu rezista foarte mult. La inceput se va instala febra musculara, dar cu timpul muschii celui mic se vor obisnui si se va putea lucra altfel.

Aspectele legate de tehnica la antrenamentul celor mici sunt aproape inexistente, dar ceea ce se poate lucra cu ei este exercitiul fizic, unul care sa puna bazele aspectelor tehnice. Tot ce inseamna tehnica trebuie predat copiilor intr-o maniera cat mai jucausa, care sa ii distreze si in acelasi timp sa ii motiveze. Totul tine de psihologie atunci cand se lucreaza cu copiii, astfel incat lucrurile sa nu ii oboseasca, sa nu ii incarce excesiv si ei sa fie in continuare incantati si strasi de joc.