La ce ne ajuta voluntariatul?

Recent, in Romania, s-a aprobat o lege prin care voluntariatul este luat in considerare de angajatori, fiind trecut la capitolul experienta. La noi, voluntariatul nu e chiar asa de „infloritor”-tinerii vor totul platit si cat mai putin „pe moca”. Sa ajuti pe altul fara sa ceri nimic nu inseamna mare lucru pentru tinerii de astazi. De aceea m-am gandit ca ar fi bine sa stiti cat de important este voluntariatul pentru voi si pentru societate. In primul rand, te ajuta sa-ti pui la punct noi abilitati foarte importante pentru viitorul tau intr-o societate sanatoasa. Mahatma Gandhi spunea odata „Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever”; voluntariatul tocmai asta te invata sa faci-sa-ti descoperi abilitati noi, sa inveti sa le „stapanesti” ajutand pe altii. De exemplu, nu iti strica sa te implici intr-o campanie de strangere de fonduri-te ajuta sa iti faci planuri de atac realiste, sa iti gestionezi un anume buget, sa iti atingi scopuri indiferent de mijloace-nu e valabila expresia „Scopul scuza mijloacele”. Sau sa asiguri training de specialitate pentru alti indivizi-te ajuta sa iti pui la punct capacitatea de a supraveghea si de a oferi un training de calitate.

Tot voluntariatul te ajuta sa fii parte din comunitate-sa interactionezi cu oamenii din jurul tau mai usor, sa returnezi societatii in care te-ai dezvoltat macar o particica din ceea ce ti s-a dat la un moment dat. Motivatia si sentimentul de realizare, de implinire sufleteasca generate de entuziasmul si placerea de a ajuta pe altii sunt alte doua beneficii ale voluntariatului. E adevarat ca un individ nu poate schimba lumea asa, dintr-odata, insa hai sa face un coltisor de lume unde sa traim… ceva mai bine, nu? Asa e frumos, asa e sanatos.

Potrivit unui sondaj facut de TimeBank facut in Marea Britanie cu ajutorul a 200 de oameni de business aflati in pozitii inalte in companii de top a scos la iveala urmatoarele realitati: 73% dintre angajatori ar angaja un candidat cu experienta in voluntariat; 94% dintre angajatori cred ca voluntariatul ajuta la consolidarea si obtinerea de noi abilitati; 94% dintre angajatorii care au facut voluntariat si-au gasit mai usor primul job sau au fost promovati la actualul loc de munca. Mai sunt si descoperirea de noi interese si hobby-uri, noi experiente, intalnirea de oameni noi. Asa ca faceti voluntariat. Va ajuta imens in cariera voastra viitoare.