Recorduri… de pe Terra (V)

1. La contactul dintre placile tectonice Nord-americana si Pacifica se gasesc peste 100 de hornuri hidrotermale, prin care patrunde spre suprafata lava fierbinte din interior. Apa din jur atinge temperaturi de 420 grade Celsius.
2. Cele mai calde ape termale de pe Terra, de plus 97 grade Celsius, se afla in Mexi si Venezuela.
3. Apa marilor isi schimba uneori culoarea. Cauza? Se inmultesc puternic anumite vietuitoare minuscule, care contin pigmenti de culori diverse.
4. Cu peste 40 de milioane de ani in urma in sudul Europei se afla Marea Tethys, care s-a retras in circa 11 etape, pana la nivelul actual al Marii Negre de azi.
5. Primul oceanariu din lume a fost conceput in anul 1938, in statul Florida din SUA, primind numele de „Marineland”. Prin cele doua bazine ale sale circula zilnic peste 265 de milioane de litri de apa marina.
6. Cel mai mare acvariu din lume, numit EPICOT Center, se afla in Florida. In el se gasesc 30.000 de pesti din 90 de specii diferite.
7. Sub Sahara de Nord se gaseste o mare cu apa „fosila”, cu un volum de 30.000 de miliarde de metri cubi de apa.
8. In Australia de vest s-a descoperit o imensa mare subterana, cu o suprafata de 300 de kilometri patrati, la adancimea de 250-300 de kilometri de la suprafata Pamantului. El este cel mai mare rezervor de apa din Australia.
9. In muntii Djebel Taya din Algeria, se afla o cascada cu temperatura apei de 95 grade Celsius. Localnicii isi fierb mancarea in ea intr-un mod cat se poate de original si simplu.
10. Lacul Kuliallo (lacul ecou) din Tadjikistan are o caracteristica neobisnuita: orice zgomot produs, in special caderea pietrelor in apa sau tipatul pasarilor, produce un ecou puternic sub forma unor melodii placute auzului omenesc. Acesta este efectul numeroaselor grote si fisuri ale rocilor din preajma.