Hemoragia periodica a femeii a fost intotdcauna o cauza de stres atat pentru ea cat si pentru partenerul ei. Parerea acceptata dar gresita, ca ciclul menstrual ar fi normal, este combatuta de faptul ca au fost consemnate medical femei care au fost perfect sanatoase si care au nascut copii sanatosi, fara sa fi avut niciodata menstruatie. Faptul ca animalele salbatice, care nu au aceasta secretie, incep sa aiba in conditiile nenaturale ale domesticirii, ne confirma faptul ca menstruatia este consecinta unor conditii "moderne"si nefiresti ale civilizatiei actuale si nu invers.
Ar fi paradoxal sa presupunem ca femeia, cea mai extraordinara si enigmatica creatie a Naturii, ar fi fost creata cu un defect pe care creatii inferioare, nu-l au si de care masculul, inferior din punct de vedere biologic, a fost scutit. Peste tot in natura, femeia este sexul superior. Sfidand handicapul si travaliul nasteritor, longevitatea femeii o intrece cu mult pe cea a sexului opus. Organismul femeii tinde sa-si mentina caracteristicile tineretii o perioada mai lunga de timp, comparativ cu cel al barbatutui. De asemenea, s-a constatat ca majoritatca mortilor subite sunt din randul barbatilor.
Creierul femeii are o structura mai fina si o organizare mai complexa decat cel al barbatului, drept rezultat, o fetita de 7 ani reuseste sa atinga o capacitate a creierului la care un baiat ajunge doar la varsta de 14 ani. Dar aceasta dezvoltare este intrerupta prin declansarea ciclului menstual si inceteaza complet cativa ani mai tarziu, pe cand creierul masculin continua sa se dezvolte (cu conditia sa nu risipeasca prematur si excesiv sperma), pana la varsta de 30 de ani. Multe popoare au recunoscut femeia ca fiind, prin caracteristicile superioare, o capodopera a Naturii, iar vechile scrieri Tantrice pun accentul pe venerarea corpului femeii ca fiind un rezumat al perfectiunii Manifestarii (manifestarea universala, forta intreaga a facerii).
S-a dernonstrat ca ciclul menstrual reprezinta eliminarea unui exces metabolic si ca o dieta vegetariana, saraca in proteine, duce gradat la o reducere a acestei scurgeri, pana la punctul dc disparitie.
Cunostintele privind legatura dintre alimentele consumate si ciclul menstrual par a fi comune la toate civilizatiile primitive. In multe triburi femeilor li se interzicea consumul de lapte, carne sau produse ce contin sange, iar uneori erau obligate sa posteasca in aceasta perioada. Putem afirma astfel ca menstruatia este direct conditionata de cantitatea de proteine luate din alimentatie. Daca sangele va fi complet eliberat de toxinele acide printr-o hrana alcalina formata din legume si fructe, menstruatia va avea loc progresiv la intervale mai lungi de timp, de 2-3 luni, pana la disparitia totala.
S-a mai demonstrat ca o alimentatie libera de producerea acidului uric, diminueaza scurgerea de sange. Alimentele producatoare de acid uric sunt: carnea si produsele din carne, pestele, pasarile, ouale, fasolea, mazarea, lintea, arahidele, ciupercile, sparanghelul, nucile verzi si uscate, graul, ovazul, ceaiurile, cafeaua, cacaoa si ciocolata. Alimentele recomandate pentru proprietatile lor echilibrante sunt: cartofii copti si morcovii cruzi (datorita puternicei reactii alcaline in sange). Un alt factor important este odihna. In mod normal colul uterin este indreptat in jos. Puteti folosi in perioada critica o scandura inclinata pentru a sta cu picioarele ridicate, fapt care modifica pozitia colului uterin, reducand sau inlaturand astfel scurgerile menstruale. Actul amoros excesiv duce la marirea perioadelor de sangerare, de aceea este important sa se practice continenta sexuala, realizand la vointa controlul asupra secretiilor vaginale, acestea ramanand in vagin de unde ulterior pot fi transmutate si sublimate intr-o noua forma de energie subtila la nivel fizic, psihic, mental si spiritual.
Efecte foarte bune privind stoparea ciclului sunt realizate si cu ajutorul unor exercitii speciale pentru musculatura vaginala sau realizarea unor dusuri reci in zona perineului si a organului genital, cu cateva zile inainte de perioada menstruala, timp de 5-10 minute. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca ciclul menstrual se afla sub controlul glandei pituitare. In acest sens anumite tehnici tantrice de yoga armonizeaza si echilibreaza activitatea acestei glande, in special la nivelul ultimilor doi centri de forta avand efecte spectaculoase asupra menstruatiei si a scurgerilor vaginale.