Sfaturi pentru mobilarea locuintei

Cum sa-si mobileze locuintele mai interesant, mai atragator, cum sa-si asigure acele oaze de liniste si tihna pentru ele si pentru familie, aceasta este „intrecerea" in care parca se prind acum tinerele femei, dupa ce iau in primire proaspata locuinta. Vom incerca, printr-o serie de sfaturi, de indrumari practice in aceasta atat de vasta problema, sa dam sugestii utile care sa le vina in ajutor.

Antreul sau vestibulul, aceasta mica incapere a apartamentului are sarcina figurativa de a lega parca strada cu locuinta. Aici, in vestibul, „este afisata" cartea de vizita a bunelor deprinderi gospodaresti. De aici incep sa se evidentieze igiena, aspectul, lumina si culoarea locuintei intregi. In locuintele vechi, modeste, vestibulul nu este intotdeauna o incapere separata; el poate fi realizat dintr-o simpla separare a unui spatiu mai mare, prin folosirea unui panou melaminat, a unui paravan sau chiar a unor pereti falsi, constand din „zidirea" de panouri expandate, ori din draperii, benzi etc. Indispensabil oricarei locuinte, vestibulul are functia de a izola apartamentul de zgomotele palierului, ale strazii etc. Acestei „carti de vizita" a deprinderilor bunilor gospodari, vestibulului, va trebui sa i se acorde atentia cuvenita, pentru a fi, prin mobilare si decor,o incapere cat mai placuta, mai primitoare. Antreul este placa turnata a locuintei care vireaza spre incaperile apartamentului.

Mobilarea vestibului trebuie sa fie strict limitata utilitatilor pe care le servesle, avandu-se in vedere ca circulatia sa nu fie stinjenita. Elementul indispensabil in mobilare este cuierul, unde se pun hainele cu care se vine de afara. De asemenea, aici, pe acest cuier, isi vor lasa oaspetii pardesiele, umbrelele. Intr-un vestibul scurt cuierul se constituie direct dintr-o placa melaminata, fixata cu holsuruburi pe perete. Echipat cu o oglinda si cu o polita, pe care se vor aseza palariile eventual si posetele,panoul respectiv va avea fixate si cateva cuiere sau agatatori care se vor pune la inaltimea de 1,65 m pentru adulti si la 1.10 pentru copii.
Ca proeminenta, asemenea dispozitive de agatat hainele nu trebuie sa depaseasa 6-8 cm. Ca distanta posibila intre doua agatatori, aceasta va fi de 25 cm. Ca loc de asezare, acest cuier-panou se va fixa mascat de usa de la intrare, pentru a fi cit mai putin vizibil din camera de zi. Daca este asezat la inaltimea unei usi, cuierul-panou da falsa senzatie de continuitate a acesteia. De preferinta este ca aici intotdeauna sa se afle la indemina 2-3 portmantouri pe care sa fie puse hainele, inainte de a le aseza in cuier.

Ideale sunt insa, in vestibulele mai largi, cuierele gen dulap, cu usi culisante, care protejeaza hainele de praf, de miros s.a. O bara obisnuita, ca la sifonier (dulaptii-cuier avand deci 50-60 cm adancime), va face posibil ca hainele sa fie asezate destul de comod. In locul usilor culisante se poate folosi foarte bine o draperie care prin colorit si decor sa se integreze in armonia de ansamblu a vestibulului. O oglinda mare, de forma ovala, dreptunghiulara, sustinuta pe un suport de lemn, marginita cu o rama mai mult sau mai putin decorata, este absolut obligatorie in vestibul. De marimi diferite oglinzile se monteaza pe o consola, la inaltime potrivita, in raport cu marimea lor. Pentru a ne privi in intregime in oglinda vestibulului, aceasta trebuie sa fie asezata la 40 cm de la sol si sa fie de cel putin 1,35 cm in inaltime.

Fixata intre doua usi - de regula peretii vestibulului sunt „sparti" de mai multe usi, oglinda din vestibul poate fi montata tot atit de bine pe una dintre usi si chiar pe cea care serveste pentru intrarea in locuinta. De regula, langa cuier, trebuie sa fie si portumbrela. Venind de afara, cu umbrela stropita de ploaie, aceasta se inchide si se asaza in suportul respectiv: un con cu o capsula metalica si corpul din material plastic transparent, portumbrela se va pastra mereu curata si nu va permite ca apa sa se scurga pe covorul asezat aici. Tot in vestibul, mai ales cand acesta este de dimensiuni mai mari, se pot monta in perete si 1-2 seaune escamotabile, care se deschid si se inchid cu ajutorul unui arc special. Este cat se poate de util un asemenea scaunel pentru o persoana care se aseaza sa-si scoata galosii ori sa se incheie la pantofi. Adesea, usa care separa vestibulul de locuinta nu este bine etansata sau, mai exact spus, nu opreste zgomotele, praful si chiar patrunderea aerului rece. Capitonarea cu materiale fonoizolante, acoperirea cu un material plastic (imitatie de piele), ornamentatii cu cuie speciale permit o izolare corecta, usa pastrand un aspect agreabil.