Si plantele au ciudateniile lor…

1. Arborele care canta este „salcamul flaut” din Africa. Ramurile sale cu spini sunt gaurite de carabusi. Vantul patrunde prin aceste orificii si salcamul incepe sa „cante”.
2. Radacina unui salcam specific sudului Africii ajunge la adancimea de 45.7 m, adica cat un bloc cu 15 etaje.
3. „Arborii somnorosi” se intalnesc in Insulele Canare din Oceanul Atlantic. Initial, ramurile lor cresc vertical, apoi se orienteaza orizontal din cauza actiunii vanturilor alizee, dandu-le un aspect curios de… „somnolenta”.
4. „Leucanea” este un copac cu o crestere foarte rapida-la un an ajunge la aproape 7 metri inaltime si 25 de tone de masa lemnoasa la hectar.
5. Exista in regnul vegetal o planta asemanatoare unui dinam care genereaza electricitate care creste spre pranz, fiind simtita chiar si de la 2-3 metri distanta.
6. Daca ai nevoie de un magnet natural atunci sigur iti va folosi planta-magnet, care creste in Nicaragua, avand proprietati specific magnetului resimtite de la 2.5 metri.
7. Laptele e prea scump? Atunci iti recomandam „arborele de lapte”, pe care-l poti gasi in Venezuela si Guyana. Daca tai coaja tulpinii va rezulta un suc alb-laptos, care seamana foarte bine la culoare si gust cu laptele.
8. „Arborele fara umbra” nu este altceva decat un eucalipt australian ale carui frunze sunt dispuse mereu paralel cu directia razelor solare; astfel umbra nu exista!
9. In Antarctica exista o singura planta cu flori-„Aira Antarctica”- si a fost descoperita de savantul Emil Racovita.
10. Cameleonul il cunoaste toata lumea, insa exista si o floare-cameleon care are un comportament asemanator-creste in Mexic si isi schimba culoarea-in alba, noaptea si dimineata si miroase frumos, in roz si rosu-aprins spre amiaza, pentru ca spre seara sa fie de culoare violet-inchis.
11. Alunele-lumanari sunt fructe comestibile, dar sunt folosite si la iluminat-nu produc fum sau miros.